Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dolly Parton gav en miljon dollar till forskningen för vaccin mot corona

18 nov, 2020 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Dolly Parton gav en miljon dollar till forskningen för vaccin mot corona
Dolly Parton har sänkt en miljon dollar (!) till forskningen av ett vaccin mot covid-19. Och nu, några månader senare, visar sig vaccinet vara 95 % effektivt mot viruset.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Hur många gånger har vi inte undrat vem eller vad som ska rädda oss från den pågående coronapandemin? Och det visar sig att en av dem är självaste Dolly Parton. Ja, ni läste rätt. Dolly Parton överraskar oss ännu en gång. Hon har sänkt en miljon dollar till forskningen och utvecklingen av ett vaccin mot covid-19. Och nu, ett par månader senare, visar de senaste rapporterna att vaccinet är 95 % effektivt mot coronaviruset.

Dolly Partons enorma bidrag till forskningen

Det var i april som stjärnan donerade sin stora summa pengar, efter att hennes vän som jobbar på universitetet vid Vanderbilt University Medical Center i Tennessee, berättade för henne att de gjort några spännande framsteg i sökandet efter ett botemedel mot viruset.

– Jag är säker på att många många miljoner dollar från många människor lagts på forskningen efter ett vaccin, men jag känner mig så stolt över att ha varit en del av den summan pengar som förhoppningsvis kommer att bli någonting viktigt, och som kommer att hjälpa till att läka den här världen. Gud vet att vi behöver det!, säger hon i BBCs The One Show, skriver The Guardian.

Annons

Dolly Partons bidrag har också stöttat en studie där man behandlar smittade personer med plasma från andra som bär antikroppar mot viruset, och även flera andra forskningsdokument som rör covid-19.

Dolly Partons fina gest för barnen

Att bry sig om andra är inget som är ovant för Dolly Parton, hennes bidrag till forskningen kring covid-19 är bara det senaste på hennes lista. 1995 lanserade hon sin fond Dolly Parton's Imagination Library som skickar gratis böcker till barn fram till att de börjar skolan.

– Jag har inga barn, för jag tror inte att det var Guds avsikt att jag skulle få barn. På så sätt kunde alla andras barn också bli mina, och då kunde jag göra saker som ”Imagination Library”. Om jag inte hade haft friheten att arbeta hade jag inte heller kunnat göra alla saker som jag har gjort, berättar hon i en intervju med Oprah Winfrey i The Oprah Conversation, och tillägger:

– Eftersom jag inte hade några barn, och min man var ganska självständig, hade jag frihet. Så jag tror att en stor del av min framgång beror på att jag var fri att arbeta.

LÄS MER:

Annons