Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Daniela Rathana – här är allt du vill veta om henne

02 nov, 2022 
AvStina Meyerson
FotografLorentz Allard/Aftonbladet/TT
Daniela Rathana sitt i gräset under inspelningen av Så mycket bättre.
Artisten Daniela Rathana är aktuell i årets upplaga av TV4:s Så mycket bättre. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Vi reder ut allt du vill veta om Daniela Rathana – men också om sanningen bakom låten Kyss och hennes pojkvän!
Annons
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

Daniela Rathana, 26, inledde sin musikkarriär som körsångare till många av Sveriges största stjärnor. Hon började först sjunga bakom Oskar Linnros och har sedan sällskapat artister som Zara Larsson, Sabina Ddumba och Seinabo Sey.

Det var först 2018 som Daniela Rathana själv tog steget ut på scenen. I samband med att Oskar Linnros lanserade skivbolaget Dundra debuterade hon som soloartist och sedan dess har hon släppt flera uppskattade och uppmärksammade låtar såsom Kyss!, Hatar dig och Ansikte.

Daniela Rathana uppträder med låten Kyss på Allsång på Skansen.
Daniela Rathana uppträdde med låten Kyss på Allsång på Skansen 2021.

Daniela Rathana om bakgrunden till låten Kyss

2021 släppte Daniela Rathana sitt debutalbum Rathana Club som producerats av bland annat Mapei och Oskar Linnros. Efter låten Havana kom låten Kyss, som blev en lika stor succé. För tidningen QX berättade hon samma år om Kyss och om hur låten handlar om förhållandet med sin ex-flickvän Sandra.

Annons

– Den handlar om en tidigare relation som var väldigt romantisk men väldigt destruktiv. Den fick näring av drama, och jag hade svårt att lämna den. Mellan mina relationer återkom jag alltid till henne. En liten mängd brukar omnämnas som en liten kyss, och så var hon för mig. En liten kyss, en drog jag inte kunde låta bli, säger hon till tidningen QX.

Vidare uppger hon i intervjun att hon är bisexuell och har både haft pojkvän och flickvän genom åren.

Förlovade sig med sin pojkvän

Ungefär samtidigt som hon släppte singeln Kyss förlovade hon sig med sin pojkvän Mats Sandahl, basist. Dom hade då varit tillsammans i två år. På frågan om hur hennes pojkvän ser på att hon släpper en låt om hennes ex-flickvän svarar Daniela:

Annons

– Att det är viktigt och bra, han stöttar mig. Han är själv låtskrivare och vi skriver om det vi behöver bearbeta.

Därför festade hon som tonåring

Det tidiga intåget i musikbranschen ledde till att Daniela Rathana fick turbulenta tonår.

– Jag började festa hårt och aggressivt när jag var typ 14. Och när jag var 18 började jag turnera. När man turnerar, det finns en gammal rockstjärnegrej om att man ska röka och kröka och festa hela tiden. Och jag lärde mig det, jag växte upp så, berättar artisten för Aftonbladet.

Vidare reflekterar Daniela Rathana över sin relation till alkohol, som hon menar är ständigt närvarande i musikbranschen:

– Men så har jag en del av mig som tänker ”du har inte nått botten än”. Kör på tills du verkligen kraschar, tills något verkligen händer.

Rathana menar dock att hon försöker rannsaka sig själv och är medveten om att det kan finnas en problematik. På ett sätt tycker hon att det är bra att hon har fått följa med stora artister på deras turnéer, eftersom hon då har kunnat bevittna hur olika artister väljer att leva sina liv, berättar hon för Kult Magasin.

Annons

En av deltagarna i Så mycket bättre 2022

I den nya säsongen av tittarfavoriten Så mycket bättre är Daniela Rathana en av artisterna som intar Gotlandsladan. I en intervju med Efter fem berättar artisten att hon ser fram emot sändningen av programmet. Inför inspelningen var hon särskilt nyfiken på Nordman och taggad på att få höra Molly Hammar sjunga, men för egen del kände hon sig en smula nervös.

– Jag har precis debuterat känns det som. Jag var lite orolig över att det inte finns så många låtar att välja bland för de andra artisterna.

Men vad Daniela Rathana såg fram emot mest med inspelningen var dramatiken. I Efter fem skojar hon om att Så mycket bättre var som Paradise Hotel.

– Just den delen är jag väldigt taggad på; realitydelen. Jag hoppas på mycket drama, intriger och sådant. Så det ser jag fram emot!

Så mycket bättre 2022

Daniela Rathanas mormor tolkar snuskiga låten

Trots nervositeten inför programmet är det faktiskt inte första gången som Daniela Rathana får höra någon annan tolka hennes musik. På Instagram har artisten lagt upp en uppskattad video när hennes mormor får stifta bekantskap med låten Ansikte.

Låten leker med maktstrukturer och har tydliga undertoner av feminism, men är också ganska kontroversiell. Se den roliga videon nedan, där Danielas mormor läser upp texten!

Här kan du höra originalverisonen av låten:

Så mycket bättre sänds på lördagar klockan 20:00 på TV4 och TV4 Play.

Annons