Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Angela Lansbury var gift med en homosexuell man – sen hittade hon kärleken

17 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hollywood-legendaren Angela Lansbury har en imponerande karriär, som sträcker sig över sju decennier.
Bara 19 år gammal gifte hon sig med skådespelaren Richard Cromwell – som senare skulle visa sig vara homosexuell.
Här är berättelsen om Angela Lansburys oväntade väg fram till sitt livs kärlek.
Annons
5 skådisar som har varit gifta både på film och i verklighetenBrand logo
5 skådisar som har varit gifta både på film och i verkligheten

Hollywoodskådespelaren Angela Lansbury, 96, är mest känd för sin roll i den populära tv-serien Murder, she wrote, och har blivit en älskad ikon i filmvärlden. Hon nominerades till en Oscar redan för sin första filmroll i Gaslight 1944. Med åren har hon vunnit fem Tonys, och 2014 adlades britten till Dame av drottning Elizabeth II.

Men medan hennes karriär har gått från klarhet till klarhet så hade Lansbury en desto krokigare väg till sin sanna kärlek. Bara 19 år gammal gifte hon sig för första gången, med skådespelaren Richard Cromwell. Att Cromwell var 35 år var något som en del reagerade på, men i slutändan var det helt andra anledningar som gjorde att äktenskapet var dömt från början.

Annons

Bara ett år efter bröllopet, 1946, gick paret skilda vägar, och valde att inte uppge anledning. Det var först långt senare som Angela Lansbury avslöjade att de skilde sig så snabbt för att det kom fram att Cromwell egentligen var homosexuell.

Angela Lansbury med första maken Richard Cromwell.

– Jag hade ingen aning om att jag gifte mig med en homosexuell man. Jag tyckte att han var en så attraktiv individ. Han ville gifta sig, han var fascinerad av mig, men det var bara vad han hade sett på vita duken. Men det skadade mig inte på något sätt, och han fortsatte vara vän med mig och min framtida man, har Angela Lansbury berättat.

Annons

Hittade sitt livs kärlek

Efter det kraschade äktenskapet dröjde det några år innan Angela Lansbury hittade kärleken på nytt. Men 1949 gifte hon sig för andra gången, den här gången i skådespelaren och producenten Peter Shaw. Och den här gången hittade hon rätt – skådespelarparet kompletterade varandra och levde lyckliga fram till Shaw bortgång 2003.

Makens bortgång förkrossade Angela Lansbury, som gick in i en depression. I en intervju med CNN har hon berättat att hon inte ville låtsas som att allt var okej efter makens död. I slutändan var det vetskapen om att hennes man inte skulle vilja att hon var ledsen som gjorde att Angela kunde gå vidare.

Angela Lansbury 93 år gammal, 2019.

– Jag visste att jag bara kunde vänta, och att ögonblicket skulle komma då jag kunde ta mig upp till ytan igen och hitta ett sätt att laga hålet i min själ.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons