Michael Nyqvist och Anja i Tillsammans
Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster
1:59

Efter reklamen: Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster

(1:59)

Slå på ljud

De flesta känner igen henne från den hyllade tv-serien Heder på Viaplay men skådespelaren Anja Lundqvist är även aktuell med en roll i uppföljaren till filmen Tillsammans av Lukas Modysson, som var hennes filmdebut där hon spelade Lena, Görans flickvän, och blev startskottet på hennes karriär.

Pernilla August om bröllopet med Isac – och scenskräcken som sätter stopp

Anjas misshandel ledde till Heder

Anja Lundqvist har sedan sin filmdebut haft flera succéer. Hon har spelat mamman i Sune-filmerna men också medverkat i tv -serierna Tusenbröder, Gåsmamman och Modus – och glöm inte Heder.

Heder är inne på sin tredje säsong och där har hon inte bara en huvudroll utan är också en utav manusförfattarna. Det är ingen slump. Anja spelar en advokat i tv-serien som hjälper utsatta kvinnor. I verkligheten har hon erfarenhet av att vara på andra sidan av det och använder det i sitt manusarbete.

Under flera år levde Anja Lundqvist i ett destruktivt förhållande med misshandel. Relationen började bra men blev allt mer kontrollerande. När pojkvännens misshandel blev fysisk beslutade hon sig för att lämna honom.

– Jag var så fruktansvärt rädd att jag inte visste vad jag skulle ta mig till, säger hon i en intervju med Allas.

Tog sig ur sitt alkoholmissbruk

Anja hade under den här tiden även en osund relation till alkohol. Hennes alkoholproblem blev värre efter att hon lämnat sitt ex och när hon var 29 år var hon tvungen att söka hjälp hos Anonyma alkholister. Vid den här tidpunkten hade hon redan gått ut Scenskolan, börjat jobba på Dramaten och spelat in Tillsammans.

– Jag var skräckslagen inför mig själv. Jag kände inte igen mig själv, jag blev personlighetsförändrad, våldsam och mer och mer deprimerad. Jag ville leva ett värdigt liv och det gick åt helt fel håll, säger Anja Lundqvist i podcasten Livshjulet.

I dag är Anja Lundqvist nykter alkoholist.

Anja är särbo med sin pojkvän

Bara tio månader efter att hon blivit nykter träffade hon Theo Holmer och de fick två barn, Alia och Jonas. Paret skilde sig 2018 efter en relation på 17 år.

Sedan ett par år tillbaka lever Anja i en relation med en elva år yngre man, Rikard Källqvist. I podden Fundamentalt berättade hon hösten 2022 att de träffades när båda två jobbade med ljudböcker.

– I hörlurarna, när han fortfarande var en tekniker. Då började jag gilla hans röst, den var så fin. Vi pratade i två år och hade så jävla roligt och skickade sms och memes till varandra, säger Anja Lundqvist.

Elvis dotter Lisa Marie Presley död – hittades medvetslös i hemmet

Paret är särbos men bor ihop på deltid på pojkvännens lantställe.

– Han bor i Vaxholm och vi är särbos vilket funkar jättebra. Han har också ett båtföretag som gör ribbåtar så vi är ute med hans ribbåt mycket och utforskar skärgården. Vi åker ganska långt ut och jag har också lärt mig köra, säger Anja Lundqvist till Aftonbladet i en intervju från 2021.

Michael Nyqvist saknades i nya filmen

Under 2023 är Anja Lundqvist aktuell i Stjärnorna på slottet där hon berättar om sitt alkoholmissbruk. Under året väntas också filmen Tillsammans 99 ha premiär på bio. Filmen utspelar sig ungefär 20 år senare.

– Det var så speciellt nu när vi återförenades och spelade in igen. Det blev på så många plan. För många av oss var det vår första film, säger Anja till Måbra och hänvisar till den första filmen.

Men på filminspelningen fattades en av huvudrollstagarna, Michael Nyqvist, som gick bort i cancer 2017. Anja berättar om saknaden och att det kändes annorlunda utan honom.

– Micke Nyqvist finns inte längre, det gav också ett existentiellt perspektiv. Vi pratade om: ”Tänk om 20 år till, vilka av oss finns kvar då?”. En karriär och ett liv går så fort, säger Anja till Måbra.

Anja Lundqvist och Michael Nyqvist under hennes debutfilm.

Michael Nyqvist och en ung Anja Lundqvist under förhandsvisning av Lukas Moodyssons nya film Tillsammans i augusti 2000.

Amelia Adamo hittade sonens grav efter nästan 50 år

Mest läst