Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

SVT lägger ner Bäst i test – här är kanalen som tar över programmet

24 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografSVT
Bäst i test TV4
SVT:s succé Bäst i test kommer läggas ner.
Enligt SVT:s Kulturnyheterna blev programmet för dyrt.
Annons
5 serier du inte får missa 2023Brand logo
5 serier du inte får missa 2023

Vi har i sju säsonger kunna följa underhållningsprogrammet Bäst i test på bästa sändningstid på fredagar på SVT men också när andan faller på via SVT Play. Nu meddelar kanalen att Bäst i test 2023 blir den sista säsongen.

SVT har nämligen förlorat rättigheterna, enligt SVT:s Kulturnyheterna.

Därför lägger SVT ner Bäst i test

Det är det brittiska produktionsbolaget Avalon som äger rättigheterna till ursprungsversionen av Bäst i test. Den brittiska versionen heter Taskmaster. Efter sju säsonger bekräftar SVT:s programdirektör Eva Beckman att kanalen förlorat rättigheterna till programmet. Public service kunde nämligen inte matcha kostnaderna för rättigheterna.

– Vi var helt enkelt tvungna att släppa Bäst i test. Anledningen var att de brittiska formatägarna plötsligt begärde ett pris som vi inte vill och kan betala. Då talar jag om extrema pengar som vi inte tyckte var försvarbara, säger Eva Beckman till SVT:s Kulturnyheterna.

Annons

Hon vill inte kommentera hur stora summor det rör sig om.

– Vi går aldrig in på hur mycket pengar det är, men man kan säga att de höjt med flera hundra procent, säger Anton Glanzelius, SVT:s programbeställare, till Aftonbladet.

Enligt honom var det ett vettigt beslut att tacka nej till en fortsättning eftersom SVT måste värna om public service-pengarna.

TV4 fortsätter med Bäst i test

I programmet Bäst i test tävlar en ny panel per säsong med en känd gäst per program mot varandra i olika utmaningar. Tidigare år har programmet vunnit Kristallen för årets program och årets underhållningsprogram.

Programformatet Bäst i test kommer dock leva vidare men sändas i en annan svensk tv-kanal. Enligt Kulturnyheterna har TV4 tagit över rättigheterna.

”Vi är väldigt glada över möjligheten att ta över ”Bäst i test” som är ett fantastiskt format och med det även de populära programledarna Babben Larsson och David Sundin”, skriver Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4, i ett uttalande till Kulturnyheterna.

Enligt TV4 hänger alltså programledarna Babben Larsson och David Sundin med över till grannkanalen TV4. Programmet har tidigare arbetats fram tillsammans med produktionsbolaget Baluba.

Annons