Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bianca Kronlöf om destruktiva relationen: “Då förstod jag hur illa det var”

27 jan, 2022 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Bianca Kronlöf om destruktiva relationen: “Vi alla känner igen våld”
Nu öppnar Bianca Kronlöf upp om sin tidigare destruktiva relation, och hon berättar även om den hemska våldtäkten.
Annons
5 saker om Bianca Kronlöf du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Bianca Kronlöf du kanske inte visste

Komikern, författaren tillika skådespelaren Bianca Kronlöf, 36, har tidigare öppnat upp om en kärleksrelation som var både våldsam och destruktiv. I boken Brev till mannen berättade hon om hur ex-partnern tog till sexuellt våld mot henne.

”Jag skäms inte för att säga att jag har blivit våldtagen. Det har egentligen inte med mig att göra. Skammen är inte min. Skammen är helt och hållet din”, skriver hon i boken.

Bianca Kronlöf har förklarat att mannen inte brukade våld mot henne till vardags, utan att det var under sexakten. Något som hon till en början valde att se som okej. Men senare valde hon att lämna relationen eftersom hon ansåg den vara destruktiv, och 2017 polisanmälde Bianca Kronlöf ex-pojkvännn. Därefter fick hon hjälp av Brottsofferjouren att bearbeta det hon varit med om i terapi.

Annons

Bianca Kronlöf om den destruktiva relationen

Nu öppnar hon återigen upp om den destruktiva relationen med ex-partnern i SVT-programmet Min Sanning, och i efterhand gör hon klart att några av de tidigare tecknen på att något inte stod rätt till var ”att han var så otroligt fantastisk”.

– Han ville vara med mig så mycket, och helst att det bara var vi två, eller att vi var med hans vänner eller hans familj. Tog mig ut på flera romantiska dejter. Och sedan plötsligt hade det gått en massa tid och jag träffade inte längre mina kompisar. Och när jag då frågade om dom fick hänga med blev det alltid lite konstig stämning, säger hon samtidigt som hon då övertalade sig om att det handlade om att han gillade henne så himla mycket.

– Där ser man ju, utövandet av kontroll börjar med en fin komplimang eller en fin present. Och detta är ju svårt att märka i början. Vi alla känner igen våld, vi känner alla igen örfilar.

Annons

Sakta blev Bianca den han ville hon att skulle vara

Hon förklarar att hon fick presenter i form av kläder, som inte var hennes klädstil. Något som hon menar är svårt att kritisera, men senare kom att förstå att det egentligen handlade om att han ville att hon skulle ha en mer ”feminin stil”.

– Det börjar med något jättefint, men sedan faller det över i att jag tänker ”att det här ska jag inte ha på mig idag, för det tycker inte han är fint”, säger hon och förklarar vidare om hur han kontrollerade henne.

Bianca Kronlöf om våldtäkten

Bianca Kronlöf öppnar även upp om våldtäkten.

– Den var fysisk, och väldigt förnedrande, säger hon med tårar i ögonen.

– Det gick ut på att jag skulle göra saker för hans skull, för att han skulle förlåta mig för saker som jag inte ens gjort. Den typen av sex är extremt förnedrande.

– Det svåra är, att om en person ber dig att göra något förnedrande, och du gör det – så är det samtycke, säger hon och gör klart att det svåra ligger i att säga nej eftersom man är rädd för att det ska bli mer våldsamt.

Annons

Bianca Kronlöf om vändningen

Det är först efter relationens slut som hon egentligen förstod hur fel det var. Vägen tillbaka var tuff, men tack vare att andra personer, i synnerhet män, lyssnade på henne och var vänliga, fick hon ett uppvaknande.

– Det är när någon är snäll mot en som man verkligen förstår hur jävlig någon annan har varit. Och också hur jävla dåligt man har behandlat sig själv. Så det fina är, att jag genom att jag träffade män som behandlade mig väl, så förstod jag hur illa det var, säger hon och trycker på att männen bör in i samtalet om hatet mot kvinnor.

Så lever Bianca Kronlöf idag

Utöver författande och skådespeleri driver Bianca Kronlöf även ett konto på Instagram med 120.000 följare, samtidigt som hon är mamma till 1-åriga dottern Nila som hon har tillsammans med med pojkvännen Petter Oest, 36.

”Jag klarade det, både fysiskt och psykiskt! Jag har fött ett barn! Helt jävla sjukt. Det tog fem dygn på SÖS och jag var inte rädd eller orolig en enda gång och det är tack vare all fantastisk personal på Södersjukhuset”, skrev hon på sina sociala medier när storken kom med dottern i juni 2020.

Annons