Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Afzelius dolde sjukdomen in i det sista

15 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Folkkära artisten Björn Afzelius kämpade mot lungcancer i två år innan han somnade in 1999.
Men in i det sista valde han att hålla sjukdomen hemlig och fortsatte spela in musik – som inte han släppas innan han dog.
– Han hade en optimism hela tiden och trodde nog att han skulle klara sig, mot bättre vetande, har vännen Gunnar Wesslén sagt till Expressen.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Med Hoola Bandoola band blev Björn Afzelius, tillsammans med vännen Michael Wiehe, en folkkär artist som var älskad i hela landet. Efter att bandet lagts ner på 70-talet fortsatte Björn en framgångsrik solokarriär, där han blev mest känd för låtar som Tusen bitar, Sång till friheten och Ikaros.

1997 såg livet ut att vara bättre än någonsin för 50-åriga Björn Afzelius. Han hade precis träffat kärleken i den 19 år yngre Anette Bartels, och de bestämde sig för att flytta ihop med sina respektive barn från tidigare relationer. Det nykära paret levde lyckliga i 1,5 månad innan Björn märkte att han började bli hes. Den hesa rösten blev värre och värre, och den planerade turnén i Norge var tvungen att ställas in helt.

Annons

Läkarnas tragiska upptäckt

Till en början kunde läkarna inte förstå vad det var för fel på artisten, och misstänkte att han drabbats av tbc. Efter fler undersökningar kunde de dock slå fast att artistens hesa röst orsakades av lungcancer som hade fått metastaser.

När Björn Afzelius fick det tunga sjukdomsbeskedet vägrade han dock bryta ihop – istället ville han kämpa för att bli frisk igen. De svenska läkarnas besked att det inte gick att operera bort cancern gjorde att artisten sökte sig till andra länder.

– Från början åkte han runt till en rad olika ställen utomlands där de hade optimistiska behandlingsmetoder. Han var i Polen bland annat, men det visade sig att det inte fungerade, säger vännen Gunnar Wesslén, som skrivit en bok om artisten, till Expressen.

Dolde sjukdomen in i det sista

Samma år han får cancerbeskedet släppte Björn Afzelius albumet Tankar vid 50, och ryktet började gå att han var sjuk i cancer. Men det var något som Afzelius förnekade när journalister ställde frågor i samband med skivsläppet. Istället höll han sjukdomen hemlig.

Annons

– Han ville inte framstå som svag. Han ville inte att någon skulle tycka synd om honom. Han ville behandlas som vanligt och bli betraktad som vanligt, säger Gunnar Wesslén till Expressen.

Björn Afzelius kämpade på med strålningsbehandlingar, men på slutet fokuserade han bara på sin familj. Den 16 februari 1999 somnade han in på sjukhuset i Göteborg, med familjen runt sig. På begravningen uppträdde vännen Michael Wiehe med låten Den jag kunde va, som de skrivit tillsammans efter cancerbeskedet – något de hade bestämt på förhand att han skulle.

– Vårt sista samtal hade vi dagen före hans död när jag ringde honom från Godahoppsudden, sa Mikael Wiehe till Aftonbladet.

Björn Afzelius sista album, som han arbetade med under sjukdomstiden, släpptes postumt 1999.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons