Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Black Jack får uppföljare – så gick det för stjärnorna i kultfilmen

03 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Colin Nutleys film Black Jack från 1990 har blivit en kultklassiker – och nu får den en uppföljare.
Det avslöjade regissören nyligen i en intervju.
Så här har det gått för stjärnorna i den klassiska rullen.
Annons
Visste du det här om Helena Bergström?Brand logo
Visste du det här om Helena Bergström?

Black Jack blev en omedelbar hit när den kom ut på bio för 30 år sedan, och filmens dansbandsmiljö gjorde att många också upptäckte eller återupptäckta musikgenren. Dansbandet Per Lundgrens sångare Tony Ljungström var med i filmen, och inför premiären bestämde sig bandet för att byta namn till just Black Jack – något som visade sig vara ett genidrag. Låten Ingen stoppar oss nu blev en stor hit, och bandet fick en ny karriär med fans och spelningar.

Reine Brynolfsson och Johannes Brost på inspelningen.

Än idag är filmen den som regissören Colin Nutley får mest kommentarer kring av tittare – trots hans gedigna lista med filmproduktioner.

Annons

– Den film som jag fått absolut mest reaktioner kring är just Black Jack. Den berör människor på djupet eftersom den handlar om det sätt vi lever. Om drömmar, illusioner, glädje, hopp, kärlek och ensamhet. Filmen har blivit mycket större än jag trodde, säger Colin Nutley till Aftonbladet.

Nu har regissören planer på att göra en uppföljare till den klassiska filmen, 30 år senare. Och han vill att den nya filmen ska kännas på samma sätt som sin föregångare.

– Jag är inne i väldigt konkreta planer just nu. Inom en ganska kort tid hoppas jag vara i hamn med projektet, säger han till tidningen och fortsätter:

– Filmen ska vara i samma anda som i Black Jack, men det har ju gått 30 år. Jag vill gärna nyttja folkparkerna och Folkets hus, alltså den spelplatsen eftersom den innehåller så mycket stoff till film. Det är viktigt att känslan blir densamma.

Så här har det gått för stjärnorna i Black Jack

Helena Bergström

Huvudrollsinnehavaren Helena Bergström, tillika Colin Nutleys fru, har sedan Black Jack etablerat sig som en av Sveriges kändaste skådespelare, med filmer som Änglargård, Jägarna, Livet är en schlager och Sprängaren. Hon och Colin har numera vuxna dottern Molly Nutley tillsammans, och de tre har också jobbat ihop.

Annons

De senaste åren har Helena Bergström börjat regissera också, och har gjort både Mia Skäringers hyllade show Avig Maria – No more fucks to give och En underbar jävla jul.

Helena Bergström 2021.

Carl Kjellgren

Carl Kjellgren spelar Tommy, trummisen i bandet Black Jack, i filmen. Efter Black Jack har han gjort mängder av både filmer och tv-serier, bland annat Tomten är far till alla barnen och Svensson Svensson - filmen. 2009 diagnostiserades Carl Kjellgren med Parkinsons sjukdom, något som några år senare tvingade honom att lägga av med skådespeleriet. Sin sista roll gjorde han i pjäsen Det värdefulla, där han spelade en man som inte vågar berätta för sin dotter att han har en obotlig sjukdom.

Annons
Carl Kjellgren 2008.

Reine Brynolfsson

Reine Brynolfsson fick sitt stora genombrott med Black Jack, där han i en ikonisk scen tänder eld på Gävlebocken. Han har efter det jobbat med Nutley i både Änglagård, Sista dansen, Sprängaren och Paradiset. Reine har också synts i en rad andra filmer, tv-serier och teateruppsättninar, samtidigt som han också ägnar sig åt måleri och spelar in ljudböcker.

Reine Brynolfsson 2018.

Johannes Brost

Johannes Brost spelar Lennart i Black Jack, men filmen är det inte många som förknippar med just Brost. Istället var han länge synonym med Jokern, hans roll i Rederiet, som han spelade i tio års tid mellan 1992 och 2002. Brost spelade också i filmer som Bröllopsfotografen och Jönssonligan dyker upp igen, men det var med rollen i hyllade Avalon 2011 som han fick en nytändning i karriären och belönades med en Guldbagge. Sina sista år i livet var Brost med i både Let's dance och Stjärnorna på slottet, men 2018 avled han i sviterna av matstrupscancer. Han blev 71 år.

Annons
Johannes Brost och Jasmine Takacs i Let's dance 2017.

Ing-Marie Carlsson

Precis som flera andra av sina Black Jack-kolleger var Ing-Marie Carlsson också med i Änglagård, men har efter det jobbat med många andra än Colin Nutley. Mest känd är hon för sin medverkan i såpan Tre kronor, men en yngre generation känner igen henne som Berts mamma i tv-serien Bert. Hon har också gjort en rad Beck-filmer, i rollen som Bodil Lettermark.

Ing-Marie har berättat hur hon valt att leva singel under många år, och trivs med det.

Ing-Marie Carlsson 2020.

– Jag har haft en seriös relation efter separationen, men har varit singel i tio år nu. Och vet du, ju mer tiden går desto mer trivs jag med att ha tillvaron så här, säger hon till Året Runt.

Annons