Kanske handlade det om barndomen, uppväxten i Kiruna, och pappan som tidigt gick bort under en gruvolycka. Eller så var han bara ett barn av sin tid. Börje Salming ville aldrig ta plats från någon annan, han var ödmjuk och vänlig i varje situation. Tog aldrig kärleken från världens fans för given. Kanske just därför blev han otroligt älskad. Från starten i NHL, ända in i de sista stunderna, då hans kropp inte längre tillät honom forma ord av känslorna han hade inombords.

Det var under sommaren 2022 som Börje Salming gick ut i media och berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. På ett ögonblick förändras allt, sa han i ett uttalande.

Därefter gick det snabbt. Ofattbart snabbt.

Den 24 november 2022 dog den svenske hockeyikonen. Han blev 71 år gammal. Den sista matchen blev en han aldrig kunde vinna.

Börje Salming blev en förebild

Som hockeyikon avklarade Börje över tusen matcher i Toronto Maple Leafs, i en stad som många kallar hockeyns hem. Han var Europé i en liga där de flesta spelare var Nordamerikaner. Han var något nytt. Hanterade kändisskapet med värme. Banade väg åt andra unga efter honom. Blev den förebild som behövdes.

Men karriären hade egentligen startat långt tidigare. Efter att pappan Erland gick bort såg Börje upp till storebror Stig, en då framgångsrik hockeyspelare som alltid stöttade sin lillebror. År 1972 togs Börje ut i landslaget, ett landslag som tog VM-brons samma år. I VM 1973 kammade han hem ett silver, och samma år, knappt 20 år gammal, värvades Börje Salming till NHL

Resten är hockeyhistoria.

Det bör vi lära oss av hyllningarna till Börje Salming

Under 16 år älskades Börje Salming av sina fans. Men även efter karriären, hemma i Sverige, blev han en uppskattad person. Sin stjärnstatus var aldrig något Börje spelade på. I stället mötte han alla med ett leende. Tog sig tid för alla fans. Gav av energi och glädje. Ända in i det sista.

Börje Salming i tårar med familjen efter starka hyllningen

Bara en kort tid innan Börje Salmings bortgång hyllades han stort, först i Toronto, senare i Stockholm. Efter dessa känslofyllda kvällar meddelade Börjes kärlek Pia att det var dags för henne och de fyra barnen Anders, Teresa, Rasmus och Bianca, att stänga dörren. Men innan dess bad hon oss alla minnas de ledord Börje alltid höll fast vid. Ha alltid kul och ge aldrig upp. Ord som en dag som denna känns otroligt fina och viktiga att komma ihåg.

Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
1:54

Efter reklamen: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022

(1:54)

Slå på ljud
Mest läst