Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Carola Häggkvist lämnades till barnhem som bebis av föräldrarna

03 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Clas Göran Carlsson
Carola Häggkvist är en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna.
I samband med stjärnans 40-årsjubileum berättar hon om traumat under uppväxten i en ny stor intervju.
– Det har mer känts som en hemlighet som mamma bevarade för att hon tyckte att det var så jobbigt, säger hon till Elle Sverige.
Annons
Carola Häggkvists stilresa genom årenBrand logo
Carola Häggkvists stilresa genom åren

Året var 1983 när en ung Carola Häggkvist kom från ingenstans och fullkomligt körde över konkurrensen i Melodifestivalen med låten Främling iklädd en gul byxdress. En stjärna var född.

I år firar popundret Carola 40 år som artist. Något som nyligen uppmärksammades i årets upplaga av musikfesten Melodifestivalen.

I samband med hennes jubileum ställde schlagerprofilen också upp på en stor intervju med svenska modemagasinet Elle, i vilken hon berättar öppenhjärtigt om uppväxten och det trauma som påverkade hela familjen.

Carola Häggkvist: ”Jag blev bortlämnad som nyfödd”

Carola Häggkvist är uppvuxen i Norsborg i Botkyrka kommun, Stockholm, tillsammans med föräldrarna Jan och Anita och den äldre systern Susanne.

Annons

Artisten förklarar att det var en harmonisk uppväxt, men att hennes första tid i livet blev ett trauma, som aldrig riktigt bearbetades.

Sedan Carola medverkan i SVT:s Stjärnorna på slottet år 2022 har det varit känt att hon lämnades bort till ett barnhem som liten bebis.

Carola Häggkvist med mamma Anita och pappa Jan, efter vinsten med låten Fångad av en stormvind i Eurovision Song Contest, Rom, 1991.
Carola Häggkvist med mamma Anita och pappa Jan, efter vinsten med låten Fångad av en stormvind i Eurovision Song Contest, Rom, 1991.

Både hennes mor och hennes far lämnade jordelivet år 2004. I intervjun med modemagasinet utvecklar hon de outforskade känslorna kring familjetraumat.

– Jag blev bortlämnad som nyfödd. Mamma fick en förlossningspsykos. Jag kom till ett hem för barn i Södra Ängby. När jag stod på Gateau [bageri i Stockholm reds. anm.] för några år sedan knackade en kvinna mig på axeln och pekade på ett hus på andra sidan. ”Det var där du var som liten” sa hon. Då kom tårarna. Jag gick in, det var en förskola nu. Men personalen visste att jag hade varit där. Jag fick ett telefonnummer jag kunde ringa för att få veta mer. Jag ringde aldrig. Men jag bör nog göra det. Jag har så många frågor. Vilka tog hand om mig? Hur länge var jag där? Vem vet, om mamma inte hade blivit bra, om hon inte hade kunnat ta till sig mig, då hade jag kanske vuxit upp i en annan familj, säger hon.

Annons

På frågan om hon bearbetat känslorna med hjälp av terapi svarar hon:

– Nej. Det har mer känts som en hemlighet som mamma bevarade för att hon tyckte att det var så jobbigt.

Carola om mammans sjukdom: Pappa överkompenserade med kärlek

Vidare utvecklar Carola hur hennes mors sjukdomstillstånd under förlossningspsykosen påverkade resten av familjen. Framför allt hennes storasyster som bara var fem år vid tidpunkten.

– Ja syrran fick ju sin lillasyster som bara togs bort från henne och försvann. De hann bara komma hem och sedan drog det i gång för mamma. Hon var bara 17 när hon fick min syster, 21 när hon fick mig. Men på första eller andra försöket att hämta hem mig fungerade det. Pappa hjälpte till så mycket han kunde för att underlätta för mamma. Men förlossningsdepressionen satt säkert i flera år. Jag minns att pappa kunde visa känslor och prata mycket om det, han överöste mig med ord av kärlek, mamma gjorde inte det. Men jag minns hur hon brukade stryka mig över pannan väldigt ömt, berättar Carola ärligt för tidningen.

När hon medverkade i Stjärnorna på slottet förklarade artisten vidare att hon inte burit på någon ilska mot sin mor efter traumat i barndomen

– Vi var "The Family Häggkvist", sa hon i programmet.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons