Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cornelia Jakobs liv i dag – ett år efter stora genombrottet i Melodifestivalen

31 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT
Hon vann svenska folkets hjärtan efter segern i Melodifestivalen 2022 med låten Hold me Closer.
Sedan dess har livet rullat på i en hiskelig fart för artisten Cornelia Jakobs.
Så lever hon i dag!
Annons
Cornelia Jakobs - 5 saker du inte visste om artistenBrand logo
Cornelia Jakobs - 5 saker du inte visste om artisten

Hon kom från ingenstans och tog Sverige med storm i förra årets upplaga av landets största folkfest; Melodifestivalen. Cornelia Jakobs kammade hem i vinsten i debuten som soloartist i tävlingen med låten Hold med Closer.

– Att få det här gensvaret är så vackert, sa Cornelia Jakobs till Göteborgs-Posten efter vinsten.

Hon omfamnades direkt av svenska folket och sedan dess har livet och karriären tuffat på i ett. Så lever hon idag, ett år efter vinsten.

Pappa Jakob Samuelsson: Enormt stolt över Cornelia

Efter vinsten i Melodifestivalen 2022 väntade närmast för Cornelia den internationella tävlingen Eurovision Song Contest, som förra året ägde rum i Turin, Italien.

Sveriges bidrag, Cornelias Hold me Closer slutade på en fjärde plats i tävlingen. Hon gjorde succé och blev erkänd internationellt. Låten var även populär här hemma och singlade snabbt upp Spotify, Sverigetoppen och Svensktoppen.

Annons

Cornelia hade även pappa Jakob Samuelsson, mest känd som frontman för det svenska rockbandet The Poodles, med sig som stöd under resan.

”Hon har varit så här enastående i flera år, men nu får världen äntligen chansen att ta del av hennes musik och artistiska gåva ”, skrev en stolt pappa Jakob i ett inlägg på Instagram inför tävling.

Han lägger han med jämna mellanrum ut offentliga hyllningar till henne. De har en väldigt nära relation.

Faktum är att Cornelias artistnamn, Cornelia Jakobs, är något av en hyllning till pappa Jakob. Det är nämligen en förkortning av hennes efternamn Jakobsdotter.

Höjdpunkter i Cornelia Jakobs karriär under gångna året

Sommaren närmade sig med stormsteg och Cornelias schema var nu ordentligt uppbokat. Hon sjöng i det högtidliga säsongspremiären för Allsång på Skansen i slutet på juni.

Annons

När augusti och sensommaren nalkades blev hon den framröstade vinnaren av två priskategorier på musikgalan Rockbjörnen; ”årets genombrott” och ”årets låt.”

– Tusen, tusen tack. Wow, jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Jag är så jävla glad, sa artisten i sitt tacktal när hon vann årets genombrott.

Cornelia Jakobs efter vinsterna under musikpriset Rockbjörnen 2022.
Cornelia Jakobs efter vinsterna under musikpriset Rockbjörnen 2022.

Därefter väntade Europaturné under hösten. Något som Cornelia såg mycket fram emot och som dokumenterades väl i hennes sociala medier-konton.

Under vintern medverkade hon i olika älskade tv-format. Bland annat i Musikhjälpen 2022 där hon klev in i den kända glasburen och levererade en underbar cover på Fleetwood Macs låt Landslide. En av hennes personliga favoriter.

Men också i intervjuprogrammet Hellenius hörna.

Annons

Skrev låt om uppbrottet – blev ”dökär” i låtskrivaren

De omvälvande månaderna för Cornelia, som nu lämnat över sångfågeln till årets Mello-vinnare Loreen, var inte något som hon själv hade kunnat förutspå.

Hon skrev vinnarlåten hjärtekrossad efter ett uppbrott från ett ex.

– Det är speciellt yrke, när man skriver om ex. Konsten är fri och det mest rimliga är ju att man skriver om det man går igenom. Men det är väldigt speciellt och kan ju bli jobbigt för den som hela tiden blir påmind om det när det spelas på radion eller så, berättade hon för Expressen under den intensiva Melodifestivalen-perioden.

Cornelia som skrev låten tillsammans med låtskrivarna David Zandén och Isa Molin. Och under den processen finner hon kärleken på nytt.

– Jag har under den här tiden när vi hållit på med den här låten blivit dökär i David jag skrivit låten med, sa Cornelia till Aftonbladet då och fortsatte:

– Ja, det är nåt fantastiskt som hänt där för han är ljus och trygghet och glädje. Han bara sprudlar.

Cornelia Jakobs och pojkvännen David Zandén inför finalen i Melodifestivalen 2022.
Cornelia Jakobs och pojkvännen David Zandén inför finalen i Melodifestivalen 2022.

Cornelia Jakobs släpper ny musik under 2023

Under hösten släppte paret Cornelias singel Rise, en uppföljare till hitlåten Hold me Closer.

Annons

I dag är den nyblivna 32-åringen, enligt hennes presskontakt Johannes Sundelin, mestadels i studion om dagarna och arbetar på ny musik. Det skriver Nöjeslivet.

Den nyblivna 32-åringen bor i Sköndal, Stockholm, även om hon tillbringar större tiden på resande fot eller i studion.

Vad 2023 har att bjuda på härnäst för Cornelia får framtiden utvisa

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons