David Lindgren - 5 saker du inte visste om stjärnan
0:51

Efter reklamen: David Lindgren - 5 saker du inte visste om stjärnan

(0:51)

Slå på ljud

Den folkkära artisten David Lindgren har tidigare tävlat framgångsrikt i Melodifestivalen och under hösten 2021 var han aktuell med musikalen Saturday Night Fever på China Teatern.

Mest känd, hemma i stugorna, är han nog ändå för sin insats som programledare i TV4:s populära underhållningsprogram Let's dance, där han och komikern Petra Mede utgjort duon de två senaste åren – så även när programmet har säsongspremiär i vår.

Under den uppmärksammade hyllningshelgen för Börje Salming, berättade David Lindgren hur barndomsidolens död drabbade honom djupt. Något som grundar sig i en stor sorg och saknad efter en nära släktings död – i just ALS.

Tommy Nilssons rädsla: Att inte få se nyfödda dottern växa upp

Hyllningsmatchen Game for Börje till förmån för ALS-forskning

Unde den gångna helgen, lördagen den 11 februari var det dags att hylla Börje Salming, ishockeylegandaren som somnade in i sviterna av nervsjukdomen ALS, vid 71 års ålder i slutet på november i fjol.

Detta gjorde man med en hyllningsmatch som fick namnet Game for Börje, där några veteraner i sammanhanget stod på isen. Bland annat Peter ”Foppa” Forsberg, Mats Sundin, Henrik ”Zäta” Zetterberg och Nicklas Lidström. Det ena laget coachades dessutom av Börjes bror Stig Salming.

Matchen ägde rum i Gävle och arrangerades av Börjes familj och den framlidna stjärnans tidigare klubblag Brynäs IF. Det var en fullsatt arena och inte ett öga torrt i ishallen.

Börje Salmings dotter Teresa Salming släpper ner pucken framför lagkaptenerna Nicklas Lidström (t v) och Mats Sundin under välgörenhetsmatchen Game for Börje, som spelades mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni i Monitor ERP Arena i Gävle.

Börje Salmings dotter Teresa Salming släpper ner pucken framför lagkaptenerna Nicklas Lidström (t v) och Mats Sundin under välgörenhetsmatchen Game for Börje, som spelades mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni i Monitor ERP Arena i Gävle.

Christine Olsson/TT

Matchintäkterna gick till Börje Salmings ALS-stiftelse, som grundats av familj och vänner, och syftar till att samla in pengar till forskningen kring den obotliga sjukdomen.

TV4 uppmärksammade hyllningsmatchen genom att flytta Nyhetsmorgons sändning till Stortorget i Gävle under lördagen, så gjorde även nyhetsprogrammet Efter fem kvällen innan.

En av gästerna i Efter fem-sändningen, som även var på plats under själva hyllningsmatchen, var underhållaren David Lindgren, som har en personlig erfarenhet av sjukdomen ALS.

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam bojkottar Melodifestivalen 2023

David Lindgrens familjetragedi: Hon gick bort i ALS vid 29 år

I sändningen berättar Lindgren att han är ett stort hockeyfan och att sporthjärtat klappar för klubben Skellefteå AIK.

Han, precis som många svenskar (sportintresserade eller ej), har berörts djupt av Börje Salmings kamp mot sjukdomen, som slutade i dennes bortgång den 24 november 2022. Han avslöjar att han burit på en beundran för den framlidna hockeyikonen sedan barnsben, när han såg honom spela i Toronto Maple Leafs.

– Det kommer bli väldigt känslofyllt, berättade David i Efter fem och avslöjade varför det kändes extra viktigt för honom att bidra till att stötta ALS-forskningen:

– Min kusin gick bort 2008 i ALS, hon var bara 29 år gammal, Anna hette hon. Så hon var ju extremt ung och det har påverkat min släkt väldigt mycket.

Vidare berättar han hur kusinens död påverkat honom i livet.

– Alltså det var ju, när jag var liten, det var ju min kusin. Du vet, man växer upp och man träffas, firar jul och juldagar tillsammans. Jag var ju 25 när hon gick bort, så jag var ju inte gammal själv, säger David Lindgren och fortsätter:

– Jag blev extremt chockad och det var ju första gången någon i min närhet gått bort, dessutom en ung människa. Så det påverkar väldigt mycket i mitt liv.

Här kan du läsa mer om arbetet som Börje Salmings ALS-stiftelse utför.

Mest läst