Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Denise Rudbergs ord: Därför var hon inte på mammans begravning

01 jul, 2021 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Denise Rudbergs känslosamma ord: Därför var hon inte på sin mammas begravning
Författaren Denise Rudberg gick inte på sin mammas begravning, och vet inte heller hur hon dog. I tonåren bröt Denise kontakten med sin mamma, och i sitt sommarprat berättar hon om deras destruktiva relation – och att hon nu vill få en slags försoning.
Annons
TV: Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
TV: Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

En av årets sommarpratare är författaren Denise Rudberg, som gör sin debut i Sommar i P1. Och hennes sommarprat har nu berört många. Hon inleder starkt med att berätta om sin mamma, som gick bort för snart sju år sedan, 2014. Att hennes mamma hade gått bort fick hon veta via begravningsbyrån, en månad efter att hon avlidit.

– Jag vet fortfarande inte hur det gick till när du dog. Jag vet att du var på Danderyds sjukhus, men inte mer än så. Varför hamnade du där? Du var ju trots allt bara 66 år, säger Denise Rudberg. Hon fortsätter berätta:

– Jag ringde läkaren som hade vårdat dig i ett försök att få svar på vad som hänt, men du hade begärt sekretess. Du ville inte att jag skulle veta. Men jag undrar vad som hände. Hade du ont? Låg du där ensam?

Annons

Denise Rudberg bröt kontakten med sin mamma

Denise Rudberg hade inte pratat med sin mamma på många, många år, innan hon gick bort. När Denise var 15 sa hon upp kontakten med sin mamma, efter att relationen varit destruktiv. Hon rymde hemifrån och flyttade hem till sin pappa, till pappan som aldrig ifrågasatte hennes beslut.

– Inte sen den kvällen jag lämnade vårt hem har vi haft någon relation. Bara kortare, såriga samtal, som aldrig ledde någonstans. Och från det att jag fyller 19 hörs vi inte alls.

Denise Rudberg gick inte heller på sin mammas begravning, och i sitt sommarprat förklarar hon att hon vill försöka få en slags försoning.

Denise Rudberg: ”Jag kommer alltid att sörja det vi aldrig fick”

– Ett sommarprat är 90 minuter långt, vi kanske kan se det här som begravningen för det som var vi. För jag har gråtit, mamma. Många gånger. Jag har gråtit över besvikelsen att inte ha dig vid min sida, att inte få dela saker med dig. Som mina barn, dina barnbarn, barnbarn du aldrig fick träffa. För att jag inte ville. För jag var tvungen att skydda dem. Och jag vet att du visste varför, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer alltid att sörja det vi aldrig fick, det som aldrig blev du och jag, säger Denise samtidigt som hon slår fast att hon inte var beredd att kämpa för deras relation.

Annons