Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Drottningen Elizabeths dolda hobby – samlar på frimärken för en miljard kronor

16 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografShutterstock/TT.
Drottning Elizabeth.
Att drottning Elizabeth har en stor samling av värdefulla juveler och tiaror kan man tänka sig – men det är inte de enda dyrgriparna hon samlar på.
Den 94-åriga monarken är nämligen också en flitig frimärkssamlare, och hennes samling är värd över en miljard kronor.
Annons
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monarkBrand logo
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monark

Drottning Elizabeth har, sina 94 år till trots, ett fullspäckat schema med olika åtaganden och plikter. Hon tar också promenader, träffar familjen i den mån det går och är känd för sitt hästintresse.

Men drottningen har också ett mer dolt intresse, men som minst sagt är lukrativt. Hon samlar nämligen på frimärken, och uppges ha en imponerande stor samling, skriver The Mirror.

Genom åren har hon kommit upp i en samling som är värd över 100 miljoner pund – alltså över en miljard svenska kronor.

En av hennes mest värdefulla dyrgripar är ett frimärke från Mauritius, som värderades til två miljoner pund redan 2002. Frimärket, som är från 1847, anses vara ett av de mest värdefulla frimärkena i världen.

Drottning Elizabeth har dock inte bygt upp sin imponerande samling på egen hand. Det dyrbara frimärken från Mauritius var det hennes farfar, kung George V, som köpte på en auktion 1904. Han betalade då 1450 pund för det, något som i dag kan översättas till runt 60 000 pund, eller 670 000 kronor.

Annons

Drottning Elizabeths beslut för samlingen blev lönsam

Men genom åren har drottning Elizabeth själv adderat till frimärkssamlingen, och den har växt sig imponerande stor. I dag ska samlingen fylla 300 album och runt 200 lådor, som alla förvaras i att bankvalv på St James-palatset.

När drottningen först tog över samlingen valde hon att sälja en del av frimärkena på auktion, och använde pengarna som kom in till att köpa nya frimärken – som i sin tur har gett enorm avkastning när de såldes på nytt i början av 2000-talet.

Drottning Elizabeth har dock, coronapandemin till trots, vägrat sakta in på tempot och tillbringa mer tid med sin frimärkssamling. I stället är det viktigt för henne att hålla sig aktiv.

– Drottningen säger alltid att om hon stannar så dör hon, så hon håller sig upptagen, har den kungliga experten Ingrid Seward konstaterat.

Läs mer:

Annons