Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Efva Attling om hur hon tog sig igenom bröstcancern

18 dec, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Efva Attling bröstcancer.
Idag är Efva Attling fri från bröstcancern. Nu berättar hon om hur hon tog sig igenom den tuffa kampen och att sjukdomen tog mer på hennes familj än henne själv.
Annons
Kändisparen som varit tillsammans längstBrand logo
Kändisparen som varit tillsammans längst

Det var för ungefär åtta år sedan som Efva Attling noterade att hon hade ett par skumma knölar i sitt högra bröst. Och efter ett läkarbesök, när hon var på väg att gå ombord ett flygplan till Olso, fick hon sitt cancerbesked. Dock valde smyckesdesignern att hålla sin bröstcancer hemlig.

– Jag ville inte att någon skulle veta om det. Det var väldigt få som visste om det, några få nära och några på jobbet och min familj såklart, sa Efva Attling i Sveriges radio för ett par veckor sedan. Och fortsatte:

– Jag ville inte bemötas med ”hur är det”, för det sänker en och då går du in i det med ”ja juste jag är ju sjuk”, och blir påmind om vad man går igenom, förklarar hon vidare.

Attling slår fast att det hade varit svårt att vara helt ensam

Eftersom hon inte fick cellgifter syntes inte sjukdomen på utsidan. Så Efva Attlings liv – utåt sett – pågick nästan som vanligt. Under sjukdomsperioden fick Efva såklart stöd både från hustrun Eva Dahlgren och av sin familj.

Annons

– Eva fanns hela tiden. Dessutom har jag mina fyra systrar. Lever man ensam måste det vara så mycket svårare, slog hon fast i Svenska Dagbladet för tre år sedan då hon valt att öppna upp om sjukdomen och kampen.

Efva Attling är sprungen ur en positiv ådra

Cancerbeskedet fick hon för ungefär åtta år sedan, och hon tvingades gå igenom två operationer samt strålbehandling. Idag är hon frisk från cancern, men nu berättar Efva Attling att hennes positiva livsinställning hjälpte henne igenom den tuffa perioden.

– Jag är en otrolig optimist, det har jag ärvt efter min pappa. Min fru Eva (Dahlgren) säger att jag vaknar varje morgon med ett leende på läpparna. Det behöver inte betyda att jag inte är helt grundad eller så, men jag är glad: Always look on the bright side of life. Jag brukar ha en dipp-dag per år, men under 2020 har jag haft två, på grund av corona. Jag får näring av att resa, och det är ju pausat nu, säger hon i Damernas Värld.

Annons

Efva Attling om cancerbeskedet – värst för min familj

Hennes ”Always look on the bright side of life”-mantra gjorde att hon tog sig igenom sin bröstcancer-resa betydligt bättre än vad hennes närstående familj gjorde.

– Men den där optimismen, en lust for life, är bra att ha när man till exempel får bröstcancer, som jag fick. Det var värst för min närmaste familj, medan min inställning var att nu tar vi tag i det här.

Smyckesdesignern Efva Attling är gift med artisten Eva Dahlgren och har idag två vuxna söner.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons