Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emilia blev världskänd med Big big world – så gick det sen

18 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Emilia Rydberg blev världskänd över en natt med monsterhiten Big big world 1998.
Men efter de enorma framgångarna har det varit desto tystare från artisten.
Så här har det gått för Emilia – och så lever stjärnan idag.
Annons
5 saker om Jessica Folcker du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Jessica Folcker du kanske inte visste

Emilia Rydberg hade precis fyllt 20 år när hennes värld förändrades för alltid. Efter att ha blivit upptäckt på gymnasiet av Stikkan Anderssons son Lasse Andersson 1996 fick hon spela in sitt debutalbum, och de två skrev alla låtarna till skivan Big big world tillsammans. När titelspåret från debutskivan släpptes tog karriären snabbt fart för Emilia, som blev en popsensation över hela världen.

Men som det så ofta blir med enorma hits, så är det svårt att följa upp succén. Även om Emilia har släppt fyra album till, där det senaste kom 2013, så har hon aldrig varit i närheten av den världsframgång som hon fick med debutlåten.

Jag har fått uppleva fullkomlig succé. Men också att publiken tappar intresset och vänder en ryggen. Nu kan jag njuta av att sjunga den igen och publiken älskar att höra den verkar det som. Det är en låt som kommer finnas kvar även när jag lämnat jordelivet och det är inte många artister som får uppleva en sån hit under sin karriär, sa Emilia Rydberg till Aftonbladet 2018, när hon skulle uppträda på festivalen Vi som älskar 90-talet.

Annons

Så gick det efter succén

Efter framgången försökte Emilia upprepa succén med ett till album 2000, men det sålde inte i närheten av vad debuten hade gjort. Då flyttade hon istället till Berlin en period. 2009 tävlade Emilia i Melodifestivalen, och numera är hon aktuell i supergruppen Femmes, tillsammans med bland annat Drömhus.

Idag är Emilia gift med maken Lars, och paret har två söner.

Big big world har sålts i över fem miljoner exemplar, och är fortfarande en stor hit i delar av världen. Eftersom Emilia var med och skrev låten som gjorde henne känd har hon också kunnat leva gott på pengarna som den har spelat in.

– Den har tagit mig runt hela jorden. På 90-talet såldes det ju skivor och det tjänades pengar på ett helt annat sätt nu. Den har gett mig ett helt annat liv än jag hade haft utan den. Och jag har inte behövt knega genom åren om man säger så.

Annons