Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna Järphammars rumpa blev en stor nyhet

13 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anna Järphammar spelade roller i uppmärksammade såpor som Vita lögner och Nya lögner.
Men redan innan hon syntes i tv-apparaterna väckte hon stor uppmärksamhet – med sin nakna rumpa.
1995 var det nämligen Järphammars bakdel som kablades ut på Ikea-reklamer runt om i landet.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Anna Järphammar, idag 53, blev ett välkänt ansikte i hela landet när hon spelade Mikaela Malm i populära såpan Vita lögner på 90-talet. Skådespelarkarriären fortsatte sedan med Nya lögner och filmen Naken 2000, en komedi med bland annat Victoria Silvstedt i en roll. Anna har också haft en roll i Rederiet.

Men innan Anna Järphammar blev känd som skådespelare var det en annan del av henne som blev en riksnyhet – nämligen hennes nakna rumpa. 1995 tapetserades reklamplatser runt om i landet med Ikeas nya reklam, som bestod av Annas bakdel. Den nakna reklamen väckte stark kritik och debatt, och Järphammars rumpa blev ett hett diskussionsämne.

Ikea hyllades för kritiserade reklambilden på Järphammar

I slutändan var det dock Ikea som kom ut som vinnare, då reklamen också vann första pris i tävlingen Årets bästa reklambilder, en tävling arrangerad av Reklamförbundet.

Annons

”Både motiv och bildbehandling är tidlöst och klassiskt gjorda i god Edward Westonsk anda, vilket gör att bilden passar lika väl som stortavla vid vägkanten eller som inramat litet konstverk på väggen”, löd motiveringen, enligt DN.

Efter modellande och skådespelarkarriär fortsatte Anna Järphammar att verka inom mediebranschen, och utbildade sig inom journalistik och kommunikation. Hon ledde nyhetsprogrammet Update på TV3, och var reporter i Extra med Linda Nyberg. Senare fortsatte hon som producent och har också jobbat med dokumentärer.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons