0:00

Efter reklamen: 6 saker om Ikea du kanske inte visste

(0:00)

Anna Järphammar, idag 53, blev ett välkänt ansikte i hela landet när hon spelade Mikaela Malm i populära såpan Vita lögner på 90-talet. Skådespelarkarriären fortsatte sedan med Nya lögner och filmen Naken 2000, en komedi med bland annat Victoria Silvstedt i en roll. Anna har också haft en roll i Rederiet.

Men innan Anna Järphammar blev känd som skådespelare var det en annan del av henne som blev en riksnyhet – nämligen hennes nakna rumpa. 1995 tapetserades reklamplatser runt om i landet med Ikeas nya reklam, som bestod av Annas bakdel. Den nakna reklamen väckte stark kritik och debatt, och Järphammars rumpa blev ett hett diskussionsämne.

Ikea återkallar populära varan – kan skada den som använder

Ikea hyllades för kritiserade reklambilden på Järphammar

I slutändan var det dock Ikea som kom ut som vinnare, då reklamen också vann första pris i tävlingen Årets bästa reklambilder, en tävling arrangerad av Reklamförbundet.

”Både motiv och bildbehandling är tidlöst och klassiskt gjorda i god Edward Westonsk anda, vilket gör att bilden passar lika väl som stortavla vid vägkanten eller som inramat litet konstverk på väggen”, löd motiveringen, enligt DN.

Virgil Ablohs mest ikoniska ögonblick som modeskapare

Efter modellande och skådespelarkarriär fortsatte Anna Järphammar att verka inom mediebranschen, och utbildade sig inom journalistik och kommunikation. Hon ledde nyhetsprogrammet Update på TV3, och var reporter i Extra med Linda Nyberg. Senare fortsatte hon som producent och har också jobbat med dokumentärer.