Hur känns det att det Sommaren 85 har gått så bra? Hade du kunnat räkna med det?

– Det här är något vi har jobbat med sedan 2013, det är ju tusen år sedan. Vi har hållit på fram och tillbaka, men sen plötsligt satte det fart och vi fick in manusförfattare och regissörer. Jag har mest varit fantastisk lycklig över att det faktiskt blev av, och att det sen blev en så älskad serie är ju makalöst.

Vad har du fått för respons?

– Jag har aldrig fått så stark och direkt respons förut. Böcker tar ju lite längre tid att läsa, men när en serie kommer ut tittar folk direkt, och kanske kollar alla avsnitt på en kväll. Det handlar ju om tre generationer av kvinnor, om kärlek och sex. Det har gått rätt in i människor, jag får respons både från 13-åringar och 70-åringar. Vi har nog lyckats pricka in något som människor längtat efter.

Bestämt med SVT – blir ingen till säsong

Blir det en till säsong av Sommaren 85?

– Det här är en liten smällkaramell, med en början, en mitt och ett slut, och det är ett ganska fint slut. Vi vill inte göra någon säsong 2, för då måste man kasta in dem i nya problem. Från tittarna har det ju kommit massa önskemål, men vi och SVT är överens att det inte blir mer. Men jag håller på att fundera på en ny serie för SVT i samma anda, så vi får se vad det blir.

Fem saker Emma Hamberg saknar med 80-talet

1. Att det ansågs helt okej att älskar kombination banan och curry. Det var till och med coolt! Jag känner mig så ensam med detta nu för tiden.
2. Att det var ofarligt att sola. Jag som älskar solen och att vara brun kan på riktigt titta suktande på solarium i november. Men man får inte. Man ska inte. Men åh som jag vill.
3. Att det var ofarligt att flyga. Jag som älskar att resa och bara spontant hoppa på ett flygplan till någon spännande stad i en mysig del av Europa. Nu gör jag inte det. För man ska inte. Men jag saknar.
4. Skolkatalogens verkligen betydelse. De sönderbläddrade skolkatalogerna. Det enormt STORA i att kunna titta på en människa man inte kände i timmar. Att det liksom fanns bilder på alla! Men inte i överflöd som nu, utan som små välsmakande praliner. Att komma över andra skolors kataloger - alltså den känslan. Jag minns när jag var i Stockholm 1987 och lyckades stjäla en skolkatalog från Södra Latin. Sönderbläddrad. Närstudie av storstadsungdomars klädstilar, hår och attityder.
5. Tubsockarna. Ja, på riktigt. Tänk att något så skönt var fräsigt. Det kan man ju sannerligen sakna.

Läs mer:

Lisa Marie Presley bryter tystnaden om sonens död

Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”

Meghans dyrbara hyllning till Diana