Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Greta Thunberg berättar i ny intervju om privata förändringen

12 apr, 2021 
Greta Thunberg.
Greta Thunberg har på några år blivit det främsta ansiktet utåt för klimatrörelsen, och hyllats av världsledare.
Nu berättar hon i P3:s Morgonpasset om hur hennes privatliv har påverkats av kändisskapet – och varför hon mår bra av att engagera sig.
– Vissa verkar tycka att klimatkrisen är något jobbigt, som man blir deprimerad och orolig av. Men för mig är det inte så, säger hon.
Annons
Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentarBrand logo
Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentar

Greta Thunberg har genom sin skolstrejk för klimatet blivit en av världens mest kända tonåringar, en frontfigur i klimatrörelsen världen över och både talat inför och hyllats av världsledare.

Men hon tycker inte att hon har gjort något speciellt.

– På ett sätt har jag inte åstadkommit något. Om en förändring har skett så är det inte på grund av mig, utan då är det rörelsen. Jag tycker inte man kan mäta framgång i att få priser eller ha följare på sociala medier, säger hon.

I måndagens Morgonpasset i P3 gästar klimataktivisten. Hon förvånar programledarna med att erkänna att hon hellre lyssnar ljudböcker än på musik, och då gärna böcker med klimattema.

– Vissa verkar tycka att klimatkrisen är något jobbigt, som man blir deprimerad och orolig av. Men för mig är det inte så. Det är klart jag gör annat också, men jag tycker det är intressant, säger Greta Thunberg i P3.

Annons

Greta Thunbergs privata förändring

Greta gör allt för att minska sitt avtryck på klimatet – hon flyger inte, köper inte nya kläder och äter veganskt.

– Det är fysiskt omöjligt att leva hållbart idag, men jag saknar inte något på det sättet – jag känner inget behov av att flyga på semester eller shoppa kläder. Men det är klart jag gör saker som inte är helt hållbart, säger hon.

Greta menar att hon har ändrats som person rent privat av att vara en del av klimatrörelsen – aktivismen har faktiskt gjort att hon mår bättre än vad hon brukade göra.

– På ett sätt har det gjort mig gladare. När man blir aktivist och får något att göra, får man en mening och känner att man gör något som gör skillnad. Men det är konstigt att gå från som jag var förut att aldrig prata och inte göra väsen av mig, det är en väldigt stor kontrast. Det är en konstig sak att gå igenom, säger hon.

Greta: För mycket ansvar för barn

Samtidigt kan Greta Thunberg känna att det blir för mycket ansvar ibland, något hon bröt ihop över i den omskrivna dokumentären om en henne. Men trots det har klimataktivismen fört med sig fler fördelar än nackdelar i Gretas liv.

– Det är klart att det är för mycket ansvar att barn ska hålla på det här sättet. Det är absurt. Ibland tar det mycket energi, men det ger mer energi än det tar. Man blir glad av det för att man ser att det har en påverkan. Att man känner att man har en mening.

Annons