Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Greta Thunberg får nej av norska riksdagen – efter konflikten

04 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJon Sayers/TT.
Greta Thunberg.
Greta Thunberg skulle bjudas in för att prata i norska riksdagen, Stortinget – men nu får hon kalla handen.
Den senaste tiden har de olika norska partierna diskuterat om klimataktivisten ska vara välkommen dit eller inte.
– Stortingets talarstol är folkets valda representants talarstol, säger Trond Helleland till Nettavisen.
Annons
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

Det norska Miljöpartiet, Miljøpartiet De Grønne, ville bjuda in klimataktivisten Greta Thunberg till att prata i den norska riksdagen Stortinget – men nu har idén skrotats efter högljudda protester från andra partier.

Det har bråkats fram och tillbaka om förslaget, men efter att ha fått nej från både Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Høyre och Senterpartiet så har man nu fått lägga ner initiativet.

Miljöpartiets förslag hyllades dock av det norska Vänsterpartiet, Sosialistisk venstreparti.

– Thunberg är en av vår tids viktigaste personer. En som pekar på den grova orättvisan vi begår mot kommande generationer. Hon förtjänar både fredspriset och möjligheten att komma till Stortinget, säger partiledaren Lars Haltbrekken, skriver Nettavisen.

Annons

Haltbrekken har tidigare nominerat Greta Thunberg till Nobels fredspris.

Nelson Mandela nekades också

Konservativa partiets ledare Trond Helleland tycker det är bra att Greta Thunberg inte ska prata i Stortinget, då det är förbjudet enligt de bestämmelser som finns. Han påminner också om att när frihetskämpen och presidenten Nelson Mandela var i Norge fick han nej på att tala i Stortinget, både 1999 och 2005.

– Han hänvisades till publikgalleriet. Vi stod upp och applåderade, även om det faktiskt var ett brott mot Stortingets bestämmelser, säger han, och fortsätter:

– Stortingets talarstol är folkets valda representants talarstol. Därför blir det ett nej från oss till Greta Thunberg. Hon är inte norsk och hon väljs inte av folket, säger han.

Annons