Greta Thunberg.
1:11

Efter reklamen: Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

(1:11)

Slå på ljud

Det norska Miljöpartiet, Miljøpartiet De Grønne, ville bjuda in klimataktivisten Greta Thunberg till att prata i den norska riksdagen Stortinget – men nu har idén skrotats efter högljudda protester från andra partier.

Det har bråkats fram och tillbaka om förslaget, men efter att ha fått nej från både Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Høyre och Senterpartiet så har man nu fått lägga ner initiativet.

Greta Thunberg donerar en miljon kronor till coronavaccin

Miljöpartiets förslag hyllades dock av det norska Vänsterpartiet, Sosialistisk venstreparti.

– Thunberg är en av vår tids viktigaste personer. En som pekar på den grova orättvisan vi begår mot kommande generationer. Hon förtjänar både fredspriset och möjligheten att komma till Stortinget, säger partiledaren Lars Haltbrekken, skriver Nettavisen.

Haltbrekken har tidigare nominerat Greta Thunberg till Nobels fredspris.

10 kvinnor som ger oss hopp om framtiden – så förändrar de världen

Nelson Mandela nekades också

Konservativa partiets ledare Trond Helleland tycker det är bra att Greta Thunberg inte ska prata i Stortinget, då det är förbjudet enligt de bestämmelser som finns. Han påminner också om att när frihetskämpen och presidenten Nelson Mandela var i Norge fick han nej på att tala i Stortinget, både 1999 och 2005.

– Han hänvisades till publikgalleriet. Vi stod upp och applåderade, även om det faktiskt var ett brott mot Stortingets bestämmelser, säger han, och fortsätter:

– Stortingets talarstol är folkets valda representants talarstol. Därför blir det ett nej från oss till Greta Thunberg. Hon är inte norsk och hon väljs inte av folket, säger han.