Trendar: InredningMat och dryckResor

10 kvinnor som ger oss hopp om framtiden – och gör världen lite bättre

08 mar, 2021 
AvStina Dahlgren
karin hildebrand, emma örtlund, kamala harris
Kamala Harris, Amanda Gorman och Tone Sekelius – här är en lista på NÅGRA av alla fantastiska kvinnor där ute som ger oss hopp om en ljusare framtid.
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Efter ett tufft år bakom oss behöver vi alla lite ljus i mörkret. Här är 10 kvinnor som alla förändrar världen till det bättre och som ger oss hopp om en ljusare framtid!

Kamala Harris – USA:s vicepresident

kamala harris

Kamala Harris blev den första svarta personen och den första kvinnan på posten som USA:s vicepresident. Under de kommande fyra åren kommer hon att sitta på makt som kan förändra hela världen. Harris brinner för frågor som jämställdhet och antirasism och ger oss alla hopp om att världen snart kan bli mycket, mycket bättre.

Annons

Emma Örtlund – skådespelare, modell

emma örtlund

I dokumentären Catwalk – från Glada Hudik till New York tog Emma Örtlund svenska folket med storm. Hon krossar fördomar och visar att personer med olika typer av funktionsvariationer kan nå precis hur långt som helst. Hon är en sann förebild för exakt alla och gör världen till en bättre plats.

Isatou Aysha Jones – entreprenör och aktivist

Isatou Aysha Jones

Tenstabon och trebarnsmamman Isatou Aysha Jones tog förra året initiativet till att starta Black Lives Matter Sweden.

Annons

– Min mamma lärde mig att man inte får klaga om man inte är beredd att göra något åt saken, sa hon i en intervju med tidningen Mama, då hon blev utsedd till årets viktigaste mamma 2020.

Isatou Aysha Jones kämpar outtröttligt med att bekämpa rasism och hennes kamp har inspirerat tusentals människor att stå upp för sina egna och andras rättigheter.

Greta Thunberg – klimataktivist

greta thunberg

Greta Thunberg verkar inte vara rädd för någonting, och allra minst för män i maktpositioner. Hon kräver att ledare över hela världen ska ta sitt ansvar och göra något åt den klimatkatastrof vi just nu befinner oss i. Greta Thunberg inspirerar och utbildar människor världen över om miljö och klimat, och har gång på gång gjort så att viktiga frågor lyfts av politiker och andra personer med makt att förändra världen.

Annons

Amanda Gorman – poet

amanda gorman

Den 22-åriga poeten fick sitt stora genomslag när hon läste upp en dikt under ceremonin då Joe Biden och Kamala Harris svors in i Vita huset. På bara några timmar fick hon miljontals följare på sociala medier, och hon har snabbt blivit rösten utåt för en ny, ung generation av afroamerikaner. Gorman vet hur man påverkar människor och använder sin poesi för att få fram sina antirasistiska och feministiska budskap. I intervjuer har hon hintat om att hon vill ställa upp i presidentvalet 2036 (när hon uppnått åldersminimum för posten), och vi håller alla våra tummar för att det blir verklighet. Amanda Gorman for president!

Annons

Asabea Britton – barnmorska och influencer

När hon förra året delade sin hemmaförlossning på Instagram fick händelsen stor uppmärksamhet. Asabea Britton använder sin stora plattform till att utbilda sina följare om kvinnokroppen och förlossningsvården, och har på kort tid gjort stor skillnad när det kommer till synen på föräldraskap, amning och kvinnokroppen. Vi ser fram emot att fortsätta följa henne!

Tone Sekelius – youtuber och influencer

Nyligen berättade Tone Sekelius att hon är trans, och överöstes då med kärlek och hyllningar. Hennes val att prata öppet om sin resa, bland annat i dokumentären Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone, öppnar dörrarna för fler transpersoner och hon är en sann inspiration för ALLA!

Annons

Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby – programledare och poddare

Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby

Kusinerna ligger bakom megasuccén Raseriet som är en antirasistisk och feministisk podcast. På ett underhållande sätt lyckas de diskutera allvarliga och tunga ämnen som rasism och förtryck. Vi hoppas att de orkar fortsätta utbilda svenska folket inom dessa ämnen som vi alla behöver få mer kunskap om.

Karin Hildebrand – IVA-läkare

karin hildebrand

Karin Hildebrand är läkare på Södersjukhuset i Stockholm och uppmärksammade tidigt hur coronapandemin påverkade vårdpersonalen. När manliga experter pratade om prognoser, diagram och statistik så visade Hildebrand hur viruset påverkade människorna och framför allt den hårt kämpande vårdpersonalen. Hildebrand har beskrivits som någon slags visselblåsare vars larm inifrån har fått människor att förstå allvaret med pandemin.

Foto: TT, Instagram

LÄS MER:

Annons