Olof Thunberg Bamse
0:43

Efter reklamen: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

(0:43)

Skådespelaren Olof Thunberg hade en lång och gedigen skådespelarkarriär, där han spelade i tv-serier, långfilmer och gjorde teaterföreställningar under sju decennier. Men allra mest känd blev Olof Thunberg för sitt röstskådespeleri, och han gjorde röster till kända Disney-klassiker som 101 dalmatiner, Micke och Molle och Djungelboken.

Olof Thunberg med Astrid Lindgren 1993. Olof hade flera roller i Lindgren-produktioner under karriären.

Roger Tillberg/TT

Det som allra flest skulle förknippa Olof Thunberg med, om de fick höra honom prata, är dock Bamse. Skådespelaren läste in mängder av Bamse-historier, både till kassett och film, och hans lugna stämma har blivit en ikonisk röst i svensk populärkultur, som också har parodierats av komiker genom åren.

Olof Thunberg gav Bamse en röst.

Lizzie Larsson/TT

2020 gick Olof Thunberg bort, 94 år gammal, efter att ha drabbats av lunginflammation och blodförgiftning. Han sörjdes då av sin familj – bland dem sitt världskända barnbarn, klimataktivisten Greta Thunberg. Olof var nämligen farfar till Greta.

Greta Thunberg donerar en miljon kronor till coronavaccin

Greta Thunbergs ord till skådespelaren

Hennes fina ord till sin farfar gillades närmare 1,3 miljoner gånger på Instagram, och fick ett enormt genomslag.

”I går gick min farfar Olof Thunberg bort. Han var en av Sveriges största skådespelare och har stått på scen i över 75 år. Han var en av de snällaste människorna jag någonsin träffat. Vi saknar honom fruktansvärt mycket”, skrev Greta Thunberg efter hans bortgång.

Greta träffade sin farfar mindre än en vecka före hans bortgång. Det berättade hennes pappa, Svante Thunberg, i ett fint inlägg på sin Facebook-sida.

Så har du aldrig sett Greta Thunberg – nya bilderna väcker reaktioner

”Min pappa blev nästan 95 år. Han var nog den snällaste människan jag träffat. Lika snäll som Bamse. Sista gången vi sågs var förra helgen då Greta och jag lämnade honom i Ektorp framför skidskyttet på SVT. Han var mer intresserad av den än vårt småprat... 6 dar senare kom vinterkräksjukan mitt i natten och det blev komplikationer, dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning och jag hann precis hem från Hamburg innan han försvann från medvetandet. Jag sov på golvet vid fotändan på sängen på Södersjukhuset och Beata, Malena och jag fick hålla hans hand och säga att allt kommer bli bra”.

Källa: Aftonbladet.