Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Helena Bergström om maken Colin Nutley – från otrohet till kärlek

14 maj, 2024 
AvFelicia Güven
Fotograftv4/tt
Helena Bergström och maken Colin Nutley.
I över 30 år har Helena Bergström och maken Colin Nutley varit gifta – men den långa relationen började med en kärleksaffär.
I programmet Malou Möter berättar paret om sin relation, och hur det är att åldras tillsammans.
– Jag kanske är kär i honom, säger Helena Bergström i programmet.
Annons
Visste du det här om Helena Bergström?Brand logo
Visste du det här om Helena Bergström?

1989 spelade Helena Bergström, 60, in sin första film1939 och sedan dess har vi sett henne i mängder av populära filmer och serier som bland annat Änglagård-filmerna och Black Jack.

Helena var bara 26 år när hon träffade den brittiska regissören Colin Nutley, i dag 80. Colin letade efter en kvinnlig skådespelare som kunde spela huvudrollen i hans nya film Black Jack – och i Helena fann han den rätta.

Skådespelaren Helena Bergström och regissören Colin Nutley 1990.
Helena Bergström och Colin Nutley tillsammans 1990.Foto: Roger Tillberg/TT

Första mötet

I Malou möter berättar Helena Bergström att hon var på väg till ett jobb när hon blev avbruten och fick veta att det var en man som gärna skulle vilja träffa henne. Colin Nutleys ville träffa kvinnan som han bara hade sett bilder av, och som han hoppades skulle passa i hans nya film.

Annons

– När jag kommer in det här rummet så sitter en man och pratar engelska så jag förstod att det var Colin Nutley, men jag visste då inte hur han såg ut. Han pratade och pratade, och jag fick inte en syl i vädret. Tills slut sa jag ”Ursäkta får jag bara fråga, är du Colin Nutley?”, varpå han svarade ”Oj förlåt, jag glömde introducera mig”.

Colin pratade på om sin nya film och ville ha henne i huvudrollen. Hon är tydlig med att det inte var någon flört eller romans mellan henne och Colin under den tiden – då var relationen enbart professionell.

Blev kära

Helena Bergström tillsammans med familjen 1998.
Helena Bergström och Colin Nutley med barnen Daniel, Molly och Tim 1998.Foto: Karin Törnblom/TT

Efter att Helena jobbat med Colin i några månader, har hon ett telefonsamtal med sin väninna som börjar förstå att Helena var kär i Colin – men det var något som Helena själv förnekade och tyckte var helt orimligt. Hon kunde inte vara kär i en man som var 20 år äldre än hon själv, lyckligt gift i England och har en son. Men till slut var hon tvungen att erkänna det för sig själv.

Annons

Hos Malou öppnar Helena Bergström upp sig, och berättar att hon är en emotionell person som även tidigare hade kastat sig in i relationer och kärlek, och att hon alltid sökte efter tryggheten. Skådespelaren hade tidigare varit tillsammans med en gift man, så att bli tillsammans Colin var inget hon hade planerat.

Efter att ha arbetat tillsammans under en period berättade Helena till slut för Colin om sina känslor för honom. Han blev chockad, men kort därpå påbörjade de en relation. Det var en tufft period med mycket känslor inblandade, säger de båda.

Helena Bergström tillsammans med maken Colin Nutley.
Colin Nutley och Helena Bergström på nypremiär för filmen Änglagård på Filmhuset 2022.Foto: Johan Jeppsson/TT

Parets stora åldersskillnaden

Sedan dess har paret hållit ihop, och har två barn tillsammans. Åldersskillnaden är inte något de lägger någon vikt vid.

Annons

– Jag får inte ihop det att jag är 60 år, för jag känner mig inte som det. Jag känner att jag är mitt i livet och då blir det klart att en åldersskillnad på 20 år är mycket.

I början av relationen fick Colin Nutley en fråga om vem han vill ha vid sin sida när han dör och det var inte ett tufft beslut för honom.

– Helena, det behövdes inte diskuteras. Jag hade mycket ansvar för jag bodde i England, Helena i Sverige och jag hade min son Daniel, och min dåvarande fru. Men jag blev förälskad och är fortfarande förälskad, och det är så enkelt. Jag älskar att jobba med Helena och jag älskar henne, avslutar Colin.

Helena Bergströms stilresa genom årenBrand logo
Helena Bergströms stilresa genom åren
Annons