Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Helena Duplantis: ”Det gör jag när Armand lägger av”

27 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Helena Duplantis
Helena Duplantis är svenskan som emigrerade till USA och sedan blev en framgångssaga.
I dag är hon utsedd till en av Sveriges bästa ledare som tränare för sin son, världsrekordhållaren i stavhopp, Armand Duplantis.
Här är allt du vill veta om Helena Duplantis – från upptäxten till pensionsplanerna.
Annons
Så träffades Armand Duplantis och Desiré InglanderBrand logo
Så träffades Armand Duplantis och Desiré Inglander

Helena Duplantis har levt större delen av sitt liv utanför Sveriges gränser, i USA, och varit för de allra flesta ett okänt namn, fram till att hennes son Armand Duplantis slog igenom som höjdhoppare och valde att börja tävla för Sverige. Men Helena är svensk och levde sina första 20 år i livet i Sverige.

Växte upp i Avesta som Helena Hedlund

Helena föddes 1965 i Avesta i Dalarna och växte upp med föräldrarna Ingrid och Lars-Åke Hedlund. Hon bodde kvar i Avesta tills hon var i 20-årsåldern. Då var hon en lovande mångkampare, hade gått ut friidrottsgymnasiet i Falun och gillade hoppgrenarna allra bäst.

– När jag hade tagit studenten fick jag ett stipendium för att plugga på college i Louisiana i USA, säger Helena Duplantis i en intervju i Hemtrevligt.

Helena Duplantis började plugga på idrottscolleget Louisiana State University i Baton Rouge. Väl där bytte hon sport och blev volleybollstjärna på collegenivå.

Annons

Under hela sitt liv i USA har Helena Duplantis levt med sitt svenska arv, och alltid med dalahästen närvarande i sitt hem. Sonen Armand berättar för tidningen Café att han alltid får förklara för människor som besöker deras hus i Lafayette vad dalahästen är för någonting.

– Dalahästen har en speciell betydelse för min mamma, hon vill fortfarande känna kopplingen till sina rötter. Vi andra i familjen tycker att hennes arv är coolt, säger han.

Helena Duplantis föräldrar har hela tiden bott kvar i Avesta och Helena och hennes familj har spenderat varannan sommar i sommarhuset i Fors utanför Avesta.

Helena Duplantis fick en stor familj

Stora anledningen till att Helena Duplantis blev kvar i USA är kärleken. Under collagetiden träffade Helena Duplantis sin man Greg Duplantis av en slump vid en hälsokosthylla i en mataffär och valde att fortsätta sitt liv i USA och med honom. Greg var stavhoppare och paret bosatte sig så småningom i Lafayette, drygt en och en halv timmes bilfärd från Baton Rouge.

Helena och Greg Duplantis sitter i en soffa
Greg och Helena Duplantis under inspelningen av SVT:s talkshow Carina Bergfeldt i februari 2023. Foto:Karin Törnblom/TT

Helena och Greg har genom åren fått fyra barn tillsammans. Alla barnen har varit eller är fortfarande aktiva inom en sport. Äldste sonen Andreas har varit stavhoppare och näst äldsta sonen Antoine är professionell basebollspelare. Förutom Armand Duplantis är även familjens yngsta barn, Johanna, stavhoppare och studerar på Louisiana State University. Enligt Helena funderar även Johanna på att börja tävla för Sverige snart.

Helena Duplantis med sin familj
Svenska Helena Duplantis flyttade till USA 1985 för att träna friidrott. Idag har hon 4 barn varav Armand är en av världens bästa stavhoppare och Antonie tillhör USA:s mest lovande baseballspelare. Foto: Jonas Lindkvist / DN / TT /

Vad jobbar Helena Duplantis med?

Efter collage utbildade sig Helena Duplantis till dietist och Greg till jurist. I dag är hon Armands fystränare. Trots att de är mamma och son har båda två beskrivit det som enkelt att jobba tillsammans.

Helena Duplantis tillsammans med sin son och man
Greg, Helena och Armand Duplantis tittar på ett av Armands hopp under Bauhausgalan på Stockholms stadion sommaren 2022. Foto: Henrik Isaksson / TT / kod 2838

– Min mamma, jag har aldrig träffat någon som min mamma. Hon är världens lättaste person att komma överens med. Min pappa är mer eldig, lite som jag. Speciellt när vi argumenterar. Vi ryker ofta ihop – på ett bra sätt, säger Armand till Café.

Annons

Helena Duplantis arbetsuppgift är att se till att hennes son är stark, snabb och smidig. Maken Greg sköter den tekniska biten av träningen, som att analysera hoppen och välja ut rätt stavar. Paret har tillsammans vunnit bland annat priset för Årets ledare på Idrottsgalan 2021.

Helena Duplantis vann ett pris

Helena tränar sonen på plats i Sverige

Sedan deras yngsta son flyttade till Sverige för att satsa på sin stavhoppskarriär så finns Helena också på plats i Sverige. Hon bor tillsammans med Armand stora delar av året för att följa hans träning. Men hon tränar även honom på distans från USA.

Helena Duplantis tillsammans med Greg och Armand
Armand Duplantis med pappa Greg och mamma Helena efter vinsten i OS i Tokyo 2021.

På frågan om vad hon ska göra den dag som sonen lägger av stavhoppskarriären svarar hon:

– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Han är ju bara 22 år och kan säkert hålla på i tio år till. Då är jag 67. Jag får väl ta hand om barnbarnen. Jag har redan fått mitt första barnbarn, de kommer till Sverige imorgon och då ska jag vara barnvakt. Det finns så mycket som man kan ägna sig åt här i livet, jag kommer nog på något den dagen jag står utan sysselsättning, säger hon till tidningen Hemtrevligt.

Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären
Annons