Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jan Stenbecks barn har vuxit upp – här är dom i dag

12 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Jan Stenbeck med sina barn
När finansmannen Jan Stenbeck dog hade han fyra naturliga arvtagare – men också ett okänt barn.
Drygt 20 år efter hans död har hans barn vuxit upp.
Så här lever syskonen Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck – och Felix Granander i dag.
Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Den excentriske finansmannen Jan Stenbeck dog hastigt i sitt hem den 19 augusti 2002 59 år gammal och satte inte bara finansvärlden i gungning – utan vände också upp och ned på hans barns liv.

Jan Stenbeck fick fyra barn, Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck, tillsammans med sin amerikanska fru Merrill McLeod. De växte upp på Long Island utanför New York i USA med sin föräldrar. Jan Stenbeck pendlade mellan USA där han hade sin familj och Sverige där sätet för hans bolag i Stenbecksfären låg med bland annat investeringsbolaget Kinnevik.

Under Stenbecks sista tid i livet hade han separerat från sin fru och bodde i Luxemburg i Europa. Medan barnen var kvar i USA.

I podden ”Dynastin” i Svenska Dagbladet beskriver den yngsta dottern Sophie Stenbeck Jan Stenbeck som en närvarande pappa när han var hemma. När Jan Stenbeck plötsligt dog i en hjärtinfarkt fick syskonen Stenbeck och resten av världen reda på att det fanns ett femte syskon, Felix Granander.

Här är historien om Jan Stenbecks barn, då och nu.

Cristina Stenbeck – kronprinsessan

STOCKHOLM 20030515Medieföretaget MTG samlades på torsdagen den 15 maj till Bolagstämma. Cristina Stenbeck (dotter till Jan Stenbeck).Foto Anders Wiklund / SCANPIX Code 50030

Jan Stenbecks första barn var Christina Stenbeck född 1977. Hon skolades tidigt till en affärskvinna och pratade sedan barnsben affärer med sin pappa. Hon tog examen i ekonomi vid Georgetown university i Washington och skulle redan som 22-åring bli utpekad av sin pappa Jan Stenbeck som imperiets kronprinsessan, skriver Expressen.

Annons

Efter sin pappas död blev hon den naturliga arvtagaren till pappans imperium. Hon tog till en början posten som vice ordförande i Kinnevik men axlade rollen som styrelseordförande 2007. Hon tog sig an rollen med själv och hjärta. Hon plockade fram nya bolag, motsvarande det Jan gjorde med MTG och Tele2, med bolag som Zalando och Budbee.

2015 flyttade hon till Sverige från London tillsammans med sin man. Hon ville att hennes fyra barn skulle växa upp i Sverige. Flytten var också en symbolhandling som markerade Kinneviks ställning som ett svenskt bolag.

Nu uppges Cristina Stenbeck med familj ha flyttat tillbaka till London, enligt podden Dynastin.

Christina Stenbeck tillsammans med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Christina Stenbeck i keps under Insamlingsgalan ”Sverige samlas och hjälper” i Kungsträdgården i Stockholm 2022 tillsammans med Jan Eliasson, kronprinsessan Victoria, prins Daniel. Artistgalan samlar in pengar till de drabbade i det pågående kriget i Ukraina.

Cristina satt i Kinneviks styrelse i 16 år, varav tio som styrelseordförande. 2019 lämnade hon styrelsen helt. I en intervju med Dagens Industri sa hon efter avhoppet att hon såg framemot att jobba som fri investerare. Sedan dess har hon investerat i bolag som H2 Green Steel, blodtestbolaget Werlabs och batteriproducenten Northvolt. Hon har kvar ett styrelseuppdrag i ett börsbolag kvar, som ordförande i e-handlaren Zalando.

Hugo Stenbeck - sportinvesteraren

Hugo Stenbeck
ARKIV 050502 - Hugo Stenbeck, son till Jan Stenbeck; Foto: Per-Anders Jörgensen Kod 4596; COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Jan Stenbeck fick två år efter Cristina sin första son, Hugo Stenbeck, född 1979. Hugo Stenbeck studerade vid internatskolan Kents Hill i Maine och New York University. Han visade tidigt ett intresse för sport och framför allt ishockey men också segling, som sin far. Under studietiden spelade han ishockey och han var framför allt en välmeriterad seglare. 2009 var Hugo Stenbeck världsmästare i sin första internationella regatta i Internation six metre-klassen. Sen skulle han både bli europamästare, vinna VM-brons och silver.

Annons

Hugo Stenbeck visade däremot inget intresse för att axla någon betydande roll inom pappa Jan Stenbecks affärsimperium. Däremot har han genom året investerat efter sina intressen. I början av 2011 blev han majoritetsägare i svenska ishockeylaget Malmö Redhawks Holding. Året därefter skänkte han bort en del av sitt innehav till Hugo Stenbecks Ishockeystiftelse för att värna och gynna ungdomshockey.

Hugo Stenbeck

2018 sålde han av stora delar av sitt innehav i Malmö Redhawks Holding. Det har spekulerats om nya hockeyinvesteringar men ingenting har bekräftats.

Max Stenbeck - gick bort

Han var yngsta barnet Stenbeck som växte upp på Long Island och föddes 1985. Max Stenbeck utbildade sig på New York University. Han var 17 år gammal när hans pappa dog, en doldis och få kände till honom i Sverige.

Annons

Max Stenbeck var tillsammans med sin storasyster Cristina Stenbeck den av syskonen som var intresserad av att axla en roll inom Kinnevik-koncernen. 2013 sålde syskonen Hugo och Sophie av sina aktier till Cristina och Max, som då var tydliga med att de två som skulle ta de största rollerna i familjeimperiet. Max satt ännu inte i styrelsen men uppgav att han var positivt inställd till att göra det.

Han var förlovad med Sarah Crocker och skulle sommaren 2015 gifta sig med henne. Men det blev varken giftemål eller några styrelseposter.

I mars 2015 dog plötsligt Max Stenbeck till följd av komplikationer av sin diabetes. Ingen hade utåt känt till hans sjukdom, men han hade haft diabetas typ ett i tio år. Han blev 30 år gammal.

Max Stenbeck
Max Stenbeck ses lämna Hotel Rival vid Mariatorget i Stockholm i samband med Kinnevik stämma i maj 2013.

Sophie Stenbeck - välgörenhetsprinsessan

Sophie Stenbeck
Sophie Stenbeck och Fredrik von Klercker på invigning av restaurangen "Pontus by the Sea" 2003.

Hon föddes 1981 och pluggade engelsk och amerikansk litteratur vid New York University. Sophie Stenbeck brann tidigt för att hjälpa andra och behövande. Hon har i en intervju från 2015 i Svenska Dagbladet berättat att hon som treåring blev upprörd när hon såg hemlösa på gatan, delade ut veckopeng i sandlådan till dem som ingen hade och bakade bullar för att skänka intäkterna till hungriga barn i Etiopen.

Annons

Sophie Stenbeck arbetade som brand manager på Metro International 2003-2005. Efter det valde hon att byta bana och satsa på sitt kall, välgörenhet. 2007 grundade hon ideella organisationen Remedee, som hjälper ungdomar att upptäcka och stärka sin egen röst genom medier. Hon har också varit styrelsemedlem i Drottning Silvias World Childhood Foundation.

Sophie Stenbeck är i dag näst största ägare i Kinnevik men hon har ingen aktiv roll i bolaget. Däremot är hon engagerad i sina egna privata investeringar, via firman Max Ventures i New York, enligt Svenska Dagbladet. Sophie är även styrelseledamot i Penske Media, en stor mediekoncern i USA. Bolaget är döpt efter hennes bror Max och bildades kort efter hans död.

Sophie Stenbeck
Sophie Stenbeck, dotter till Jan Stenbeck, under en välgörenhetsgalan World Childhood Foundation USA ThankYou Gala 2015 i New York.

Felix Granander - Jan Stenbecks okände son

Chocken hade knappt lagt sig efter Jan Stenbecks död innan nästan nyhet skulle skaka upp känslor och rivalitet inom Stenbecksfären men också syskonskaran. Snart efter finansmannens död blev det känt att Stenbeck inte bara hade fyra arvtagare utan fem. Cristina, Hugo, Sophie och Max fick för första gången veta att de hade ytterligare ett syskon, femårige Felix Granander, även kallad ”den okände sonen” i media – som också hade rätt till pappans förmögenhet.

Annons

Felix Granander föddes 1997 och var fem år när hans biologiska pappa Jan Stenbeck dog. Stenbeck hade fått honom tillsammans med en servitris som arbetade på en av hans krogar i Gamla stan i Stockholm. Felix bodde med sin mamma och styvpappa men hade aldrig träffat sin biologiska pappa. Jan Stenbeck ska dock ha erkänt faderskapet.

Han började missbruka alkohol och droger

Det blev en långdragen rättsprocess för att reda ut uppdelningen av Jan Stenbecks arv. Felix Granander var elva år gammal när det stod klart att han skulle ärva sin far och få hundratals miljoner kronor insatta på sitt konto på sin 18 års dag.

– Det ledde till oerhört mycket press, ansvar och förundran, nervositet, rädsla, ångest och en extrem skam. Jag växte upp under hela mitt liv och kände att det var blodspengar. Jag har inte förtjänat dom, gjort någonting för dom, borde inte ha dem, säger Felix Granander i podden ”Dynastin”.

För Felix blev det för mycket och ledde till ett djupt missbruk av alkohol och andra droger. Han lades in på ett behandlingshem och det blev räddningen. Efter att han varit nykter i två år utbildade sig Granander till beroendeterapeut och driver i dag den privata öppenvården The House. Men Felix Granander har också gått i sin fars fotspår och är investerare i Kasai, Cube och Ninjas in Pyjamas.

Felix Granander
Annons