Det var i december som svenska hockeystjärnan Henrik Lundqvist, 39, fick ett besked som slog undan fötterna på honom. Han hade precis lämnat New York Rangers för en karriär som målvakt i Washington Captials när han fick ett samtal från läkare. De hade upptäckt att svensken led av ett medfött hjärtfel som behövde åtgärdas omgående.

– Jag fick ett samtal från läkarna och då säger de: ”Förlåt, men dina testresultat kom tillbaka värre än vi hade trott och det här kommer bli en operation”. Det var aldrig något snack om saken, det vara bara att göra det. Jag fick prata med en kirurg över telefon, och två veckor senare låg jag i sjukhussängen i Cleveland och gjorde mig redo för operationen, säger Henrik i sin första intervju efter operationen, med NHL Network.

8 kändisar som är mer svenska än du kanske visste

Henrik Lundqvists rädsla inför operationen

Den 8 januari berättade Henrik för omvärlden att operationen genomförts och att han mådde bra under omständigheterna. Men det var långt ifrån en riskfri eller enkel operation han behövde gå igenom. I stället kändes det surrealistiskt för honom.

– Jag minns att jag låg utanför operationssalen och tänkte: Händer det här verkligen? Att de ska öppna mitt bröst och att en maskin ska hålla mig vid liv? Det var ganska tunga grejer att ta in. Jag tycker om att ha kontroll på saker men i det ögonblicket tror jag att nyckeln var att bara släppa allt, säger Henrik Lundqvist, märkbart rörd när han berättar om det tuffa ögonblicket.

Fick inte träffa familjen

På grund av coronapandemin blev allt jobbigare än det hade behövt vara. Henrik fick inte ta emot besök, och kunde inte träffa sin fru eller sina barn under de tio dagar han låg inne på sjukhuset.

– På grund av covid kunde inte mina barn komma och hälsa på mig på sjukhuset. Vid ett tillfälle blev det väldigt känslosamt. Min familj var på plats i Cleveland, de bodde i agentens hus. Min fru tog barnen till parkeringen så jag kunde se dem. Vi vinkade till varandra och pratade via Facetime. Det tog fruktansvärt hårt på mig. Det var extremt känslosamt, berättar han.

Nu hoppas Henrik Lundqvist att han ska kunna göra comeback på isen snart, och hockeyklubben har inte stängt dörren för att han skulle kunna vara tillbaka under den pågående säsongen.

Svenska Jessica kan bli den första kvinnan på månen