Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Idde Schultz drabbades av kronisk sjukdom – tvingades avsluta karriären

09 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Med Fiskarna i havet fick Idde Shultz en strålande artistkarriär i Sverige.
Men efter att ha drabbats av kroniska Menières sjukdom tvingades hon avsluta karriären – mot sin vilja.
– Det var en stor sorg naturligtvis, och ledde till en identitetskris, har hon sagt till DN.

Annons
8 gånger Hailey Bieber rockat 90-talsfrisyrer att inspireras avBrand logo
8 gånger Hailey Bieber rockat 90-talsfrisyrer att inspireras av

Idde Shultz slog igenom bara 17 år gammal redan 1980 tillsammans med sin syster Irma Schultz. Tillsammans utgjorde de gruppen Zzzang Tumb, och fick turnera med Olle Ljungströms band Reeperbahn. Men många förknippar nog artisten med superhiten Fiskarna i haven 1995, som har blivit en riktig klassiker. Låten följdes av första soloalbumet Idde Shultz samma år. I början av 2000-talet var hon också med i bandet Hovet som spelade med Lars Winnerbäck.

2011 fick artisten ett tungt besked som kom att förändra hennes liv för alltid. Hon satt i bilen tillsammans med vännen och kollegan Sören ”Sulo” Karlsson på väg hem efter en föreställning, när hon plötsligt drabbas av en svår yrselattack.

– Hela världen välte och snurrade. Jag kröp eller tog stöd från husväggar för att ta mig hem till lägenheten. Jag fattade ingenting och tänkte att jag måste vara helt utarbetad, berättade hon i Dagens Nyheter 2020.

Annons

När en liknande attack skedde bara några veckor senare tog Idde Schultz kontakt med vården, och kunde snabbt diagnostiseras med Menières sjukdom i sitt ena öra. Vanliga symptom för sjukdomen är yrsel, tinnitus, nedsatt hörsel och lock för öronen. Eftersom Idde jobbat med musik hela livet, och då arbetade både som sångerska, musiker och musiklärare, blev hon genast orolig.

Idde Schultz bytte liv

Under en period hade hon bara sjukdomen i ena örat, och kunde fortsätta arbeta. Men när hon fick samma sjukdom även i andra örat så hade hon inget annat val än att lägga musikkarriären på hyllan – och hann aldrig spela in sitt sista soloalbum, som hon hade planerat.

– Det var en stor sorg naturligtvis, och ledde till en identitetskris. Musiken har varit min professionella sysselsättning sedan jag var 20 år, säger hon i DN.

Sjukdomen gjorde att Idde Schultz fick börja använda hörapparater och förändra hela sitt liv. Numera är hon bildlärare istället för musiklärare, och jobbar också som yogainstruktör.

Idde Schultz 2020.

– Det ger mig mycket att kunna ge något till andra människor, att veta att de fått en skön paus i tillvaron.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons