1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

(1:31)

Under slutet av 80-talet och början av 90-talet var Ika Nord nästan synonymt med svenska barnprogram. Hennes program Ika i rutan och Ikas tv-kalas var populära, och formade en hel generation av barn. Den svenska mimartisten, som idag är 61 år, testade gränserna – och hennes program blev emellanåt riktigt kontroversiella.

När Ikas karaktär exempelvis kastade mat omkring sig och började såga med en såg i köksbordet var det föräldrar som hörde av sig med upprörda åsikter. I andra fall inkom det också anmälningar till Granskningsnämnden, som då hette Radionämnden.

– Det blev också några anmälningar till Radionämnden. Inte just om den där grejen. Däremot några arga insändare där det krävdes att man fick förklara att det fanns något som heter antipedagogik, har hon berättat för Aftonbladet.

Så lever Joey Tempest – efter succén på 80-talet

SVT sade upp samarbetet

Ika Nord spelade katten Findus i julkalendern 1993.

Björn Edergren / SvT /

Men efter framgångarna valde SVT ändå att avsluta Ikas karriär på kanalen. Medan Ika kände att hon hade massor av idéer ville de byta inriktning. Efter att ha spelade Findus i julkalendern Tomtemaskinen om Pettson och Findus försvann hon från rutan.

– Jag fick det förklarat att det inte passade in längre. Då började det handla mycket om tv-format i den världen. Då tyckte SVT att man hade haft den typen av program som jag gjorde, och så ville man prova på andra typer. Jag blev väldigt besviken, har hon sagt till Aftonbladet.

Minns du programledarna i Voxpop? Så lever de i dag

Slutet på SVT-karriären gjorde att Ika Nord fick fokusera på teaterföreställningar istället, och har jobbat som både skådespelare, regissör och mimare. Under tio år, och fram till 2022, har hon ett konstnärsstipendium för sitt arbete som mimartist. När sönerna, som numera är vuxna, var yngre kunde pengar vara ett stort problem.

– Jag är hemskt tacksam för att Konstnärsnämnden värdesätter mimkonsten. Jag är på en fantastisk plats i livet. Jag är djupt tacksam för att få sitta här och att det inte faller bomber över oss. Och att jag får ha hälsan. Ja, tidigare var det fruktansvärt. En väldig press. Man får ett lugn.

Ika Nord 2016.

Lasse Allard/Aftonbladet/TT

Mer läsning

Femina