Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Joey Tempest – efter succén på 80-talet

21 sep, 2021 
Från galna fester och miljonskulder till radhusliv i skymundan.
Europe-sångaren Joey Tempest har förändrat sitt liv helt sedan storhetstiden med tighta byxor och gigantiskt hår.
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Det är tidigt 90-tal. Joey Tempest vaknar upp till orden Who the fuck is Joey Tempest, nedklottrade på en vägg av självaste Kurt Cobain. I den stunden insåg Joey Tempest att hans storhetstid var över, ett minne han berättat om i tidningen King.

Pudelrockens tid var förbi. Panglåten Final countdown skulle för evigt leva vidare, men Europe som band skulle inte längre nå de framgångar 80-talet bjudit på. Inga mer galna fester. Inga mer åtsittande tights. Och aldrig mer, hittills åtminstone, skulle män i permanentat hår ses som det snyggaste som vandrat på planeten Tellus. Men någon nöd har det ändå inte gått på frontfiguren Joey Tempest. Femina har tagit reda på hur 80-talsikonen lever i dag.

Joey Tempest nu och då.
Joey Tempest nu och då.

Bakom det tagna namnet Joey Tempes döljer sig en Joakim Larsson som inte bara kommer från Upplands väsby, utan dessutom numera är älskad i sin hemort. Nyligen ville Väsbyborna döpa en hel park efter Joey Tempest. En idé kommunen omvandlade till att i stället gravera in bandets namn i en utomhusscen.

Annons

– Vi är otroligt tacksamma, men också ödmjukt förvånade! Vi är och var trots allt bara ett rockband när allt kommer omkring, sa Joey Tempest då till tidningen Mitt i.

Ödmjukhet är ett ord som ofta kommer upp när människor beskriver Joey. Ett drag som kanske kommit av den berg-och-dalbana hans liv förvandlats till, med allt från otrolig framgång till tunga ekonomiska förluster.

Lever i skymundan

Privat lever han med frun Lisa Worthington och parets två barn, James som föddes år 2007 och Jack som föddes 2014.

Joey Tempest är fortfarande aktiv med bandet Europe.

Parets första son har även fått mellannamnet Joakim, alltså det namn som egentligen döljer sig bakom artistnamnet Joey Tempest. Namnet Joey tog en ung Joakim efter att många hade svårt för namnet på engelska. Och det har fastnat. Alla som arbetar med sångaren säger fortfarande Joey, till och med många vänner använder det tagna namnet.

Annons

– Nära familj säger Jocke eller Joakim, har sångaren tidigare sagt till tidningen GP.

Han skiljer även på de båda "personerna" åt. Den verkliga Joakim som nyligen fyllde 58 år är ingen som vill synas på sociala medier eller leva i rampljuset, utan trivs med lugnet i den privata sfären. Att hitta bilder på hans fru eller de båda sönerna är näst intill en omöjlighet, och de visar sällan upp sig på galor eller vimmelmattor.

– Jag är väldigt privat, jag gillar att vara med min familj och mina pojkar. Det är väldigt klara linjer där, berättade Joey i samma intervju med GP för några år sedan.

Joey Yempest med frun Lisa Worthington
Joey Tempest med frun Lisa Worthington.

Men även om privatlivet hålls just väldigt privat finns det vissa glimtar som sipprat ut. Samma år som bandet tog ett uppehåll, alltså år 1992, träffade Joey kvinnan i sitt liv. Lisa Worthington. Hon är engelsk och duon möttes av en slump vid Piccadilly circus i en London-scen som låter tagen ur en film.

Annons

– Lisa hade förlorat sin plånbok och jag hjälpte henne. Vi stod på gatan och jag fick hennes telefonnummer, har han berättat för Mitt i.

Åtta år senare blev de man och hustru. I en magasinsintervju beskrivs bröllopet med vackra ord. Vi får även veta hur svenska snapsvisor översattes under festen för att bryta isen mellan britter och svenskar. Lisa bar vackert vitt medan Joeys stora frisyr var fixad och proper.

Joey Tempest nya Londonliv

Och i denna propra anda har den forna rocklegenden fortsatt sitt privatliv. Familjens liv liknar snarare ett vanligt Svensson-liv där de bor i ett klassiskt radhus nära Heathrow utanför London. Familjen är det allra viktigaste för sångaren, trots att bandet Europe numera är igång med spelningar och nya album. Det pausade bandet återuppstod nämligen under sent 90-tal. Anledningen lär ha varit en ekonomisk kris som innebar att gruppens medlemmar var skyldiga skatteverket närmare 19 miljoner kronor. Så sent som för några år sedan hade Joey Tempest fortfarande kvar en hel del av sin skuld, något han sällan talar om i de få intervjuer han ger. I stället lyfter han hellre bandets nya plattor, och hur familjen är det viktigaste han har i livet.

Annons