Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ingemar Stenmarks barn öppnar upp om sin pappa: ”Ville bli lika bra”

14 dec, 2022 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Ingemar Stenmark och hans barn, döttrarna Nathalie och Iza
Ingemar Stenmark har fått två barn med två kvinnor.
I dokumentären Stenmark Sagan talar hans döttrar, Nathalie och Iza, öppet om sina liv, relationen till sin pappa och varför de valt andra sporter.
Annons
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålderBrand logo
Svenska kändisar och deras barn i (typ!) samma ålder

Ingemar Stenmark tog två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupssegrar. Han är en av världens genom tidernas bästa idrottare och än i dag är det ingen som har slagit hans rekord i totalt vunna världscupsegrar.

Men han njuter mer av livet i dag, med sin familj; sin fru Tarja Stenmark och sina två barn. I dokumentären Stenmark Saga öppnar hans familj upp om deras förhållande till skidlegendaren och hur Ingemark Stenmark är som pappa.

Här är allt du vill veta om Ingemar Stenmark som pappa, hans relation till sina barn och barnen, Nathalie och Liz, egna ord om honom.

Då fick Ingemar Stenmark barn

1981 träffade Ingemar Stenmark Ann Ulvhagen på en skidort i Österrike och blev blixtförälskade och syntes ofta tillsammans i målfållan efter Ingemars lopp. Redan tre år senare gifte de sig och fick barn tillsammans, dottern Nathalie Stenmark.

Ingemar Stenmark med ex-frun Ann Stenmark och deras barn Nathalie Stenmark
Ingemar Stenmark med sin dåvarande fru Ann och nyfödda dottern Nathalie 1984.

– Det där med att bli pappa mitt under karriären, det var en sån sak som gjorde att jag fick andra saker att tänka på. För skidåkningen var det säkert också positivt, säger Ingemar Stenmark i Stenmark Saga.

Annons

Vid den här tiden av hans karriär gjorde Ingemar Stenmark sämre tävlingsresultat något som media la skulden på hans privatliv. Paret skilde sig 1987.

Ingemar Stenmark fick sitt andra barn, Liz Stenmark, många år senare, 2007, tillsammans med sin nya kärlek Tarja. Ingemar gifte sig 2016 med Tarja och paret är bosatta i Waxholm utanför Stockholm med deras gemensamma barn Iza. Ingemar och Tarja har setts på mingel och biopremiärer med sin yngsta dotter och fru under hela hennes uppväxt.

– Jag är glad att livet blev som det blev. Jag har en familj nu, som är fantastisk, säger Ingemar Stenmark i Stenmark Saga.

Ingemar Stenmark och sina barn Nathalie och Iza efter att han vunnit Let's Dance 2015.
Ingemar Stenmark gratuleras till segern av Let's Dance 2015 av döttrarna Nathalie och Iza.

Ingemar Stenmarks relation till Nathalie

Skidlegendaren släppte 2016 en bok ”Mästaren” och nämnde då Nathalie, som han annars varit rätt privat om. Han förklarade att han ”nog inte var en riktigt bra pappa” när hon var liten. Enligt Ingemar Stenmark var han delvis frånvarande som förälder pågrund av alla skidtävlingar. I en intervju med Expressen året efter berättade Nathalie Stenmark om hur hon såg på sin uppväxt och Ingemar som pappa:

Annons

– Vi sågs inte så mycket när jag var liten, eftersom han var mitt uppe i sin karriär. Samtidigt skilde sig mina föräldrar. Men vi hade hela tiden en väldigt bra relation och jag har aldrig uppfattat det som att han varit frånvarande.

Ingemar Stenmark och sitt barn Nathalie Stenmark
Skidåkaren Ingemar Stenmark med dottern Nathalie i Sankt Anton, Österrike, 1986.

I den nya dokumentären är hon med och berättar om hur stolt hon är över sin pappa och att hon minns pappans framgångar. Hon var ibland med på världscuptävlingarna men satt annars och tittade på hans lopp på tv.

Nathalie Stenmark bor i dag i Los Angeles tillsammans med sin amerikanske man Eric Koefoed och deras två barn. Ingemar Stenmark träffar sin dotter med familj ett par gånger per år men pratar ofta med henne på telefon.

– Jag trivs väldigt bra i Los Angeles men det jag saknar allra mest är att kunna ses oftare, speciellt för mina barns skull. Så att de kan ha ett förhållande med morfar, säger hon i dokumentären.

Ingemar Stenmark med sin svärson Eric Koefoed, dotter Nathalie Stenmark och ex-fru Ann Stenmark.
Ingemar Stenmarks dotter, Nathalie Stenmark, gifte sig i Jacobs kyrka 2017 med sin amerikanske pojkvän Eric Koefoed. På Bilden är också brudens föräldrar Ann Stenmark och Ingemar Stenmark.

Nathalie Stenmarks ändrade karriärsval

Nathalie hade själv en början till en idrottskarriär som barn. Hon stod på skidor redan som tvååring men blev väldigt intresserad av tennis. Vid 12-årsålder var hon en av Sveriges bästa spelare i sin åldersgrupp. Det skapade rubriker och mediabevakning av henne. Därmed också negativ press.

Annons

Tack vare sin talang började Nathalie Stenmark på Nick Bollettieris tennisakademi i Brandenton, Florida. Hon bodde där tillsammans med sin mamma Ann Stenmark i två år.

– Jag spelade en del tennis när jag var liten och tyckte att det var väldigt roligt. Jag tänkte under en tid att jag skulle bli lika duktig på tennis som pappa var på skidåkning, berättar hon i Stenmark Saga.

Hon fick utstå mycket press från tidig ålder. När hon skulle välja inriktning på gymnasiet stod hon vid ett vägskäl och valde skolan före en eventuell idrottskarriär. Att satsa på båda två fanns inte för att kunna lyckas. Det var allt eller inget.

Ingemar Stenmark stöttade sitt barn. Han har själv pratat om att han saknat en utbildning och riskerna med det om han inte lyckats så bra som han gjort.

I Expressen-intervjun pratar Nathalie Stenmark om vikten av att ha en egen karriär. Hon jobbade tidigare på en advokatbyrå i Los Angeles och skatteplanerade åt hennes klienter.

Ingemark Stenmarks hus där han hade en tennisbana till Nathalie
Förre alpine världsstjärnan Ingemar Stenmarks nyinköpta herrgård 1997 i Ulricehamn. För 7 miljoner fick han 22 rum, 6,3 hektar mark och en egen tennisbana till dottern Nathalie.

Dottern Iza om Stenmarks storhetstid: ”Svårt att förstå”

Ingemar Stenmark fick sitt andra barn, Iza, långt efter att hans skidkarriär var över. Hon har aldrig i realtid upplevt sin pappa som den skidstjärna han var och har bara fått fragment berättat för sig under sin uppväxt. I dokumentären berättar hon om lärare som fascinerat förklarat var de var, där och då, när Ingemar Stenmark gjorde olika legendariska lopp.

Annons

– Det är svårt att förstå, säger Iza.

Iza beskriver sin pappa som snäll och hjälpsam. Även hon har valt en annan sport än sin pappa och brinner för hästar och ridsport. Ingemar Stenmark hjälper gärna sin dotter till och från stallet. Han ryktar till och med hästar sida vid sida med sin dotter.

– Vi har henne väldigt fria tyglar men ridsport fanns inte med på min lista över huvud taget, säger Tarja Stenmark.

Ingemar Stenmark, hans barn Iza och fru Tarja.
Ingemar Stenmark, barn Iza, fru Tarja på invigningen av Gröna Lunds Winter Wonderland i Stockholm 2022.

Dokumentären Stenmarks Saga sänds på TV4 med start 15 december i tre delar och finns även på TV4-play.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons