Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Borgs flickvän Helena Anliot bar på en mörk hemlighet

14 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Helena Anliot spådde en strålande tenniskarriär, och fick stor uppmärksamhet när hon blev tillsammans med Björn Borg.
Men efter att karriären förstördes av sjukdom kom fruktansvärda trauman från barndomen upp till ytan.
– Björn blev snart superkändis och vi var ständigt jagade av fotografer, har hon berättat för Aftonbladet.
Annons
Det här är PTSDBrand logo
Det här är PTSD

Född i samma årskull som stjärnorna Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Björn Borg såg Helena Anliot ut att bli damtennisens stora svenska stjärna. Hon började tävla när hon var 11 år gammal, och innan hon hade fyllt 18 år hade hon vunnit australiska hardcourtmästerskapet.

Den stora uppmärksamheten kom dock när hon 1973 spelade med Björn Borg i Wimbledon. De två tennisstjärnorna var ett par, och det blev stora nyheter – något som Helena inte trivdes med.

Helena Anliot och Björn Borg 1973.

– Björn blev snart superkändis och vi var ständigt jagade av fotografer. Vi försökte hålla oss undan så gott det gick, men det var svårt. Jag påverkades negativt av den uppståndelsen och av att ofta bli utpekad som Björns flickvän i stället för att ha en egen roll. Björn var stöttande och försökte att göra oss så osynliga som möjligt och vi dementerade alltid rykten om vår relation, berättade hon i intervju med Aftonbladet 2017.

Annons

Relationen tog slut så småningom, och bara 23 år gammal avslutade Helena sin karriär som tennisspelare. Hon var då rankad 32:a i världen, med 16 SM-titlar och titlar i både Swedish Open, Turkish Open och New Zealand Open. Efter att ha drabbats av körtelfeber och varit sjuk i ett år hade hon svårt att ta sig tillbaka till formen hon hade haft.

Mörka hemligheten Björn Borg inte kände till

Men Helena Anliot kämpade också med ett barndomstrauma som påverkade hela hennes liv, men som människor i hennes närhet inte kände till. I intervjun med Aftonbladet, och i boken Jag lägger mina vapen: en bilderbok om incest berättar Helena att hon utsattes för incest av sin pappa under uppväxten. Det påverkade henne genom hela livet, men kom inte upp till ytan förrän hennes pappa gick bort.

Är du utsatt för övergrepp? Det finns hjälp att få

• De flesta kommuner har en kvinnojour.
• Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt. Samtalet syns inte på telefonräkningen, 020-50 50 50.
• Brottsofferjouren, 116 006, kan hjälpa utsatta vidare.
• Change Collective, 010-160 27 27, kan också ge stöd och råd.
• Ytterst är kommunen ansvarig, och socialtjänsten är skyldig att ge råd kring hur den som är utsatt för våld går vidare.
• Även vårdcentralen kan ge råd, vård och stöd.
• I akuta fall, ring 112.

Annons

– Det tog 36 år innan jag för första gången öppnade munnen om det som skett. Eftersom allt var förträngt fram till dess att min pappa dog hade jag inte haft möjlighet att prata om det. Men 1992 sökte jag upp en terapeut och kunde då börja bearbetandet och helandet av mig själv.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Idag har Helena Anliot bearbetat sin uppväxt och arbetar som konstnär, men hon minns känslan av att vara elitidrottare, och liknar endorfinerna hon fick från att vinna vid att ta en drog.

Helena Anliot 1999.

– Som proffs red jag på endorfinvågen genom ständig träning och matchning. Det fungerar som en drog. Elitidrott inne-håller även ett visst mått av självplågeri och det hade jag inga problem med. Jag ville göra mig själv illa. Applåderna var eggande och hjälpte till att skapa distans till det inre.

Annons