Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"
0:41

Efter reklamen: Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

(0:41)

Slå på ljud

Artisten och skådespelaren Marko ”Markoolio” Lehtosalo och hans mamma Irma har blivit en älskad duo och tv-succé med byggprogrammet Marko och Irma i TV4 under årets första veckor.

I dag har Marko och Irma en varmt kärleksfull, och stundvis temperamentsfull, relation, men så har det inte alltid varit. Under artistens uppväxt hade mamman en alkoholproblematik, vilket bidrog till en instabil tillvaro.

I en ny intervju med Hemmets journal berättar Marko nu hur det gick till när han bestämde sig för att dela med sig av den tuffa uppväxten – och hur de påverkade hans tre barn att höra om farmorns förflutna.

Christine Meltzers och Niclas Linds stöd till Ida-Lova

Tuffa uppväxten: ”Blev slagen hundratals gånger”

Uppväxten präglades av alkohol, våld, skuld och ångest. Något som Marko berättade om, för första gången, i hans uppmärksammade Sommar i P1 år 2018.

Kort därefter kände han att det på riktigt var dags att börja nysta i det mörka från barndomen, och i samband med det skrev han boken Markoolio – mörkret och den rosa bubblan tillsammans med barndomsvännen tillika journalisten Gustav Gelin.

I boken skildrar han den tuffa uppväxten, som tog avstamp i staden Lahtis i Finland, där den 19-åriga Irma blev mamma till honom efter en oplanerad graviditet. Födelseorten beskrivs som ”en ganska fattig stad och hade ett rykte om sig att vara tungt kriminellt belastad och präglad starkt av rotlöshet och social utslagning”.

Familjen flyttade till Sverige när han bara var bebis. Förhållandet mellan hans mamma och pappa höll inte, och Marko växte upp med en ensamstående mamma och två yngre syskon. Och en våldsam styvfar.

– Jag blev slagen hundratals gånger under årens lopp. Jag pratade inte med någon om det jag utsattes för. Mamma och styvpappan drack sig redlöst berusade varje helg medan det var ganska lugnt under veckorna. Det var som två skilda världar. Men slagen kunde jag bli även när min styvfar var nykter, säger han i intervjun och fortsätter med att berätta hur ångerfull Irma brukade vara ”dagen efter”. Och hur han trodde på henne varje gång.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.

Cornelia Nordström

Tommy Nilssons rädsla: Att inte få se nyfödda dottern växa upp

Markos relationen till mamma Irma i dag

Marko berättar att det var Irma som pushade honom att berätta sanningen om uppväxten, eftersom hon tyckte att han målade upp en falsk bild kring den i media. Hon ville äga de misstag hon hade gjort under hans uppväxt och be om förlåtelse.

Att dela med sig av deras delade historia är något som har hjälpt artisten att bearbeta sina trauman. Det har även bidragit till att de, inte bara försonats, utan även kommit närmare varandra.

– När jag hade tjänat ihop tillräckligt med pengar köpte jag ett hus till henne, inte långt ifrån mig på Värmdö. I samma veva slutade hon dricka och senare la hon in sig på ett behandlingshem i sex veckor för att få hjälp att ta sig ur tablettmissbruket också. Hon klarade det och jag är så stolt över min mamma i dag. Hon har bett om förlåtelse för det jag utsattes för i barndomen många gånger om och vi har försonats. Jag känner ingen bitterhet alls, säger Marko.

Och, som vi alla vet vid det här laget, har Irma ett alldeles nybyggt hus på samma tomt i dag. Ett husbygge som vi fått följa i mor- och sonduons egna program i TV4; Marko och Irma, som hade säsongsavslutning förra veckan.

Irma har blivit en populär tv-profil senaste året. I fjol gästade hon och sonen Hellenius hörna i en öppenhjärtig intervju.

Irma har blivit en populär tv-profil senaste året. I fjol gästade hon och sonen Hellenius hörna i en öppenhjärtig intervju.

Karin Törnblom/TT

Emma Zetterbergs nya familjeliv i Sverige: ”Nära familj och vänner”

Barnens reaktioner på sommarpratet om deras farmor Irma

Men även om beslutet att berätta om uppväxten var ett viktigt arbete i att läka sig själv, så påverkade Markos berättelse inte bara honom. Även hans tre barn.

Artisten berättar vidare hur hans barn brukade kolla på honom frågande, när folk kom fram i affären och tackade honom för ett starkt sommarprat.

– Det har varit tufft att berätta för barnen hur jag hade det när jag var liten. De kunde inte förstå att det var deras farmor som jag pratade om, berättar Marko.

Marko har de tre barnen Moa, Melker och Majken tillsammans med exhustrun Jessica Westergård, som var hans personliga tränare. Han skojar och säger att han ”gjorde en kronprinsessan Victoria”.

Marko Lehtosalo och exhustrun Jessica tillsammans med de två äldsta barnen Moa och Melker år 2016.

Marko Lehtosalo och exhustrun Jessica tillsammans med de två äldsta barnen Moa och Melker år 2016.

Karin Törnblom/TT

För Marko har den tuffa uppväxten bidragit starkt till hans syn på föräldraskapet, och hans insats som pappa. Även om han själv stundvis är väldigt impulsiv och ofta skjuter upp sysslor i hemmet, så vill han vara ett föredöme för barnen.

Han tycker att det är viktigt att de får se när han betalar räkningar och tar hand om tvätten. Han arbetar under devisen ”barn gör som man gör och inte som man säger”, och därför kan det inte bara vara kul hela tiden.

Mest läst