Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så blev ZTV banbrytande för en hel generation

04 jul, 2022 
AvMalin Collin
FotografTT
ZTV.
Under det tidiga 90-talet var den svenska tv-världen inget som direkt hetsade upp tonårsgenerationen. Rederiet hade premiär och Christer Björkman kom näst sist i Eurovision song contest.
Annons
Se stjärnorna som slog igenom i dokusåporBrand logo
Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

Men i en källare i Vasastan i Stockholm satt en grupp unga idésprutor med ett uppdrag: att krossa MTV med en ny ungdomskanal – Jan Stenbecks satsning ZTV. En av dem var Per Sinding-Larsen, nu SVT:s stora musikprofil. Då började han som reporter och programledare, men fick snart rollen som programchef. Tv-kanalen utmärkte sig genom att göra knäppa lågbudgetprogram skapade av unga människor, där planeringen ofta lämnade en del att önska.

ZTV

Vem? ZTV.

Varför? Det är 30 år sedan tv-kanalen ZTV hade premiär.

Vad? Vilket avtryck gjorde ungdomskanalen?

– Viktigare än så, vi hade rätten att göra precis vad vi ville, hur totalcrazy det än var. På morgonmötena föddes programmen som sändes senare samma kväll. Vi gjorde tv med nakna dansande människor, spädgrisar, 48 timmar långa debatter och födde nya programledare på löpande band, säger han.

Kristian Luuk, Erik Haag och Mia Skäringer – alla började sin tv-karriär på denna plantskola för medieprofiler och ZTV blev den hetaste tv-kanalen.

Annons
Knesset.
På ZTV gjordes bland annat Knesset, med Kristian Luuk som programledare.

– Vi gick helt på magkänsla och gjorde precis det som föll oss in. Inga chefer la sig i, säger Kristian Luuk, som började sin tv-bana som programledare i det numera kultförklarade programmet Knesset.

Om Knesset var det stora flaggskeppet, fanns det mängder av andra program som Sveriges ungdomar slötittade på efter skolan. I Tryck till lärde vi oss vilka musikvideor som svängde eller inte tillsammans med Fredrik Strage och Bea Uusma. Sedan fanns Västmannagatan 44, ZTV Nytt och Babbla med Babsan, där Lars-Åke Wilhelmssons älskade karaktär Babsan slog igenom.

ZTV-profilerna blev snabbt superkändisar i ungdomsvärlden.

Annons

– Vi hade ju noll tittare enligt de tittarundersökningar som gjordes. Ändå kunde det bli smått upplopp när vi anlände till en festival eller någon ort i landet. Hur gick det ihop när ingen tittade? säger Per Sinding-Larsen och fortsätter:

– Sedan gjorde vi inte heller några diskreta entréer direkt. När sådana som Peter Siepen, Rob’n’Raz och E-Type tog plats märktes det. På mils avstånd.

Per Sinding-Larsen.
Musikjournalisten Per Sinding-Larsen blev snabbt ZTV:s programchef.

Kanske var ZTV-eran embryot till dagens selfie-kultur i sociala medier?

– Jag tror att ZTV-kulturen var ett sorts förstadie till dagens omedelbara offentlighet, ja, sociala medier innan de fanns. På kanalen fanns det rätt många som älskade att visa upp sig, säger Sinding-Larsen.

Annons

Samtidigt var ZTV en viktig kanal för de musikintresserade.

– Vi visade att det går att ta musik på allvar i tv med alla de program som gjordes i ämnet, säger Sinding-Larsen.

I dag är Kristian Luuk en aktad program­ledare för bland annat På spåret i SVT. Men allt började på ZTV.

– Knesset och ZTV var oerhört viktiga för min karriär. Jag kom ju från radion och hade aldrig stått framför en kamera. Jag minns att jag tänkte ”på tv måste man ju vara fotomodell, varför ringer de mig?!” säger han och fortsätter:

Kajsa Mellgren.
Kajsa Mellgren var en kanalens stora profiler.

– ZTV blev min tv-skola!

I backspegeln kan man lugnt konstatera att ZTV blev tv-skolan för en hel generation av landets största profiler och kändisar som i allra högsta grad fortfarande regerar svensk tv.

Annons

5 kändisar som slog igenom på ZTV

MIA SKÄRINGER

MIA SKÄRINGER.
MIA SKÄRINGER.

Solsidan-skådisen och komikern ledde som 19-åring lekprogrammet Sanning och konsekvens, ett program hon senare berättade att hon var mycket missnöjd med.

ERIK HAAG

Erik Haag.
ERIK HAAG.

Hade jobbat som ungdomsprogramledare i SVT när han 1996 tog över Knesset efter Kristian Luuk (som då rekryterats till TV 4). Han har också ett förflutet i Hassan-gänget och är i dag kanske mest känd för Historie­ätarna.

Annons

JOSEFIN CRAFOORD

Josefin Crafoord.
Josefin Crafoord.

Inledde sin karriär som 19-åring och presenterade musikvideor på ZTV. Hon ledde senare ZTV-program som Josefins värld och Västmanna­gatan 44. Har de senaste åren mest hörts som programledare i radio och podd.

MÅRTEN ANDERSSON

Mårten Andersson.
Mårten Andersson.

Började i tidiga 20-årsåldern som programledare och reporter på ZTV, jobbade senare som redaktör och producent. Han stannade i fyra år. Sedan dess har han mest synts som stå upp-komiker med sitt Raw comedy club.

Annons

KAJSA MELLGREN

Kajsa Mellgren.
Kajsa Mellgren.

Började sin karriär på ZTV och blev 90-talets it-girl. Gav ut en egen låt och blev också H&M:s modell för en hel kollektion där hon paketerades som Barbie. Jobbar fortfarande inom tv-branschen, men bakom kameran.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons