Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jimmy Janssons son gör succé som rappare

27 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, twitter.
Om ens föräldrar träffades i Fame factory är det kanske inte konstigt om man själv börjar göra egen musik.
Men Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg var nog inte beredda på att deras tonårsson Vilmer skulle bli rappare och kallas ”den nya Einár”.
– Han vet ju vad han gör i alla fall. Jag försöker vara så, hur säger man, supportive som möjligt, säger Jimmy Jansson till Värmlands Folkblad.
Annons
5 saker du vill veta om Sandra DahlbergBrand logo
5 saker du vill veta om Sandra Dahlberg

Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg träffades för första gången när de båda var med i Bert Karlssons musiktävling Fame factory 2003. De två aspirerande artisterna blev förälskade och var snabbt ett av landets mest omtalade kändispar. Paret förlovade sig, och 2007 fick de sonen Vilmer tillsammans. 2010 gick paret dock skilda vägar och bröt sin förlovning.

Men även om föräldrarna inte varit tillsammans sedan Vilmer var tre år har han mycket att brås på när det kommer till det musikaliska. Både Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg har haft stora hits i Melodifestivalen, och även om Jimmy Jansson de senaste 10 åren främst fokuserat på att producera och skriva låtar åt andra förknippas han fortfarande med låtar som Vi kan gunga och Amanda. Sandra Dahlberg har de senaste åren främst setts som profil i Postkodmiljonären i TV4.

Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg med sonen Vilmer.
Sandra Dahlberg och Jimmy Jansson på sonen Vilmers dop.

Nu har 15-åriga Vilmer själv startat en musikkarriär – som rappare. Efter att ha släppt musik på Tiktok har hans musik spridits och setts hundratusentals gånger. Nu släpper han sin debutsingel All in under artistnamnet Ville.

Annons

Många liknar kändissonen med välkända rapparen Einár, som var en av Sveriges mest framgångsrika artister innan han tragiskt dödades i oktober 2021. Men Vilmer vill inte se det som att han tar över efter Einár.

– Jag lyssnade mycket på honom för några år sedan och det har blivit vanligt nu att man säger att jag är "den nya Einár", men det är ingenting jag försöker sträva mot. Jag försöker bara vara den förste Ville, jag vill ju inte ersätta eller ta över Nisses roll. Jag vill bli min egen artist och bara ha kul med musiken, berättar Vilmer för Värmlands folkblad.

Jimmy Jansson och Sandra Dahlberg med Vilmer 2010.
Sandra Dahlberg och Jimmy Jansson med sonen Vilmer, kort före parets separation.

Jimmy Jansson om sonens musik

Det Vilmer kan om musikproduktion har han fått lära sig av sin pappa, och han kan använda Jimmy Janssons studio för att spela in sina låtar.

Annons

– Vi brukar säga det, att jag är född i en studio. Jag har hållit på med musik sedan jag var svinliten, så det går i släkten kan man säga. Allt började med att jag ville göra en egen låt och pappa fick hjälpa mig med text, melodier och beats, sen spelade vi in i hans studio, säger Vilmer till tidningen.

Jimmy Jansson är också med i Värmlands folkblad och konstaterar att han stöttar sin son i musiken, men att han inte är så förtjust i den typen av gangsterrap som Vilmer gör.

– Alltså, det är ju inte riktigt den musiken jag lyssnar på, men jag lyssnar ändå när han visar mig, och säger alltid vad jag tycker. Han vet ju vad han gör i alla fall. Jag försöker vara så, hur säger man, supportive som möjligt, säger Jimmy Jansson till tidningen.

När Sandra Dahlberg delade sonens låt på Twitter möttes hon av kritik från många, som menade att hon inte borde uppmuntra sonen att skriva texter om våld och droger. Sandra tog dock sonen i försvar, och hyllade hans förmåga att skriva musik.

”Jag kan också separera person från prestation. Men jag kan även se grym rytm, -och taktkänsla, ett musicerande med grym potential och hitskapande. Även om jag inte backar texten.”, skrev Sandra Dahlberg som svar till en kritiker.

5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår
Annons