Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Joe och Jill Bidens kärleksresa – från tragedi till Vita huset

24 jan, 2021 
Jill Joe Biden
Joe Biden friade fem gånger innan Jill sa ja – men tur var väl det.
I år firar presidentparet 44 år som gifta, och är starkare ihop än någonsin.
Här är deras kärlekshistoria.
Annons
TV: Det här är Jill BidenBrand logo
TV: Det här är Jill Biden

Alldeles innan han svors in som den 46:e presidenten i USA så publicerades det ett kärleksfullt meddelande på Joe Bidens Instagramkonto. Ett kort videoklipp med Joe och hustrun Jill, som nu är Första dam, där presidenten skrivit:

”Jag älskar dig, Jilly, och kunde inte vara mer tacksam för att du är med mig på resan framåt”.

Trots att paret träffades när Jill fortfarande gick på högskola, så har paret Bidens kärlek hållit genom alla år. Här är deras kärlekshistoria.

Joe träffade Jill efter en fruktansvärd tragedi

Det var 1972 och då 30-åriga Joe Biden hade precis blivit vald till senator i Delaware, när han fick ett telefonsamtal som skulle ändra hans värld. Hans fru Neilia, som han träffat under sin utbildningstid, hade omkommit i en bilolycka. Med sig i bilen hade hon också parets tre barn – sonen Beau, 4, sonen Hunter, 3, och dottern Naomi, 1. Medan sönerna klarade sig med nöd och näppe, så gick ettåringens liv inte att rädda.

Annons

Joe Biden var plötsligt änkling och ensamstående pappa, och försökte vara familjen som sönerna behövde samtidigt som han hade en krävande politikerkarriär.

Det skulle dröja tre år efter dödsolyckan innan Joe Biden blev kär igen, när han hittade Jill.

”Hon gav mig mitt liv tillbaka. Hon gjorde att jag kunde tro att min familj skulle kunna bli hel igen”, skriver Joe Biden i sina memoarer från 2007.

De två parades ihop av Joe Bidens bror, och trots att åldersskillnaden på nio år först gjorde Jill tveksam, så slutade den första dejten lyckligt.

– Vi kom verkligen bra överens. Jag gick upp och ringde min mamma ett på natten och sa: "Mamma, jag har äntligen hittat en gentleman”, har Jill berättat i Vogue.

Joe Biden friade fem gånger

Parets relation blev snabbt seriös. Jill började ta ansvar för Joes söner när Joe behövde jobba sent, och barnen började ty sig till pappans nya kärlek. Men trots det så tackade Jill nej till fyra olika frierier från Joe, för att hon var rädd för att förlora sin egen karriär om hon gifte sig med en politiker. Jill hade även hon varit gift tidigare, något som gjort henne tveksam till att hoppa in i ett nytt äktenskap.

Annons

– Till varje frieri svarade jag "Inte än, inte än". Vid den tiden hade jag så klart förälskat mig i pojkarna, och jag kände verkligen att äktenskapet behövde funka. För de hade förlorat sin mamma, och jag stod inte ut med att de skulle förlora en till, säger Jill i Vogue.

Det femte frieriet tackade hon till sist ja till, och 1977 gifte sig paret. 1981 fick de dottern Ashley tillsammans, och samma år tog Jill också sin master i pedagogik.

Jill grät aldrig inför barnen när Joe låg på sjukhus

Men 80-talet blev en jobbig period för familjen – i samband med sin misslyckade presidentkampanj 1988 fick Joe Biden två pulsåderbråck i hjärnan, så kallade aneurysmer, och behövde opereras. Då tog Jill på sig rollen som den starka mamman för barnens skull.

– Våra barn såg mig aldrig gråta när Joe låg nära döden på Walter Reed-sjukhuset efter sina två aneurysmer 1988, eller när ambulanspersonalen bar honom nerför trapporna i vårt hus när han hade fått en propp i lungan samma år, har Jill Biden berättat.

Annons

Men Joe Biden blev frisk igen, och både han och Jill fortsatte satsa på varsin karriär. 2007 tog hon sin doktorsexamen i pedagogik, och 2008 blev Joe Biden vicepresident åt Barack Obama. Genom högt och lågt har paret hittat stöd hos varandra, och när sonen Beau dog i hjärncancer 2015, bara 45 år gammal, blev familjen tajtare än någonsin.

När Jill Biden 2019 hyllade maken i sin bok Where the light enters så kan man vara säker på att det inte bara är tomma ord – paret har över 40 år av kärlek, tragedi och kamp tillsammans.

”Vi har fått våra hjärtan urvridna och krossade. Men det enda stället där vi är säkra från riskerna med kärlek är i helvetet. Och en sak i mitt liv har varit konstant: Joe och jag har alltid haft varandra”.

Se också: 5 Saker om Joe Biden du inte vissteBrand logo
Se också: 5 Saker om Joe Biden du inte visste
Annons