Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Käärijä om tuffa hälsokampen mot livshotande sjukdomen: Varit ensam

09 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMalin LÖVKVIST/Aftonbladet
Finska artisten Käärijä pekas ut som Loreens största konkurrent i Eurovision Song Contest 2023.
I en intervju berättar han nu om den livshotande sjukdomen han kämpat mot under stora delar av livet.
– Mitt första förhållande tog också slut då, eftersom jag emellanåt behövde vara inlagd på sjukhus i flera månader åt gången, säger han i den finska podcasten Urheilucast.
Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

Det råder Eurovision Song Contest-yra just nu och vi svenskar riktar vårt hopp mot Loreen och bidraget Tattoo, som tävlar för vår räkning. Hon är favorittippad i mätningarna, men det finns en uppstickare som pekas ut som hennes största konkurrent; finska rapparen, artisten och låtskrivaren Käärijä.

Den finska artisten från Vantaa har redan skapat stora rubriker. Han kallar sig själv för ”ett galet party”, och berättar självsäkert vidare för sajten EurovisionWorld att han är hungrig på att ge Finland den första vinsten på 17 år, sedan Lordi tog hem tävlingen med låten Hard Rock Hallelujah 2006.

– Vi har bara vunnit tävlingen en gång med Lordi och det är hög tid att någon ny ger Finland en vinst igen. De är otroliga, men det har gått så lång tid, säger han.

Annons

Käärijä om chanserna i Eurovision Song Contest 2023

Den 29-åriga Käärijä har producerat egen musik sedan 2014. Det dröjde dock fram till 2020 innan han släppte sitt första debutalbum Fantastista.

Musiken är experimentell och genrebrytande. Han flyter fritt mellan elektronisk musik, rapp, hårdrock och schlager, och hämtar inspiration från sina störta idoler; tyska industrimetalbandet Rammstein.

I vintras vann Käärijä den finska motsvarigheten till Melodifestivalen; UMK [Uuden Musiikin Kilpailu reds. anm.] med låten Cha Cha Cha som sedan dess fått miljontals lyssningar på Spotify och givit artisten en ny publik.

– Det är helt galet. Jag sjunger på finska och pratar finska, och har miljoner människor som lyssnar på min musik! Jag har aldrig varit med om att någon som sjunger på mitt hemspråk har de lyssnarsiffrorna. Jag förväntade mig inte det, men det är underbart, säger han till sajten.

Han berättar vidare att låten kom till när han och två vänner, låtskrivare Johannes ‘Kiro’ Naukkarinen och producent Aleksi Nurmi, satt tillsammans i en bar och tittade på en hockeymatch. Efter 30 minuter fanns Cha Cha Cha och dagen senare spelades den in.

Käärijä finland eurovision 2023 liverpool grön bolero rosa dansare
Käärijä är musikproducenten Jere Pöyhönens alter ego, och han har gjort storstilad entré i Liverpool, Storbritannien för att tävla för Finlands räkning i Eurovision Song Contest 2023.

Käärijä om låten Cha Cha Cha

Käärijä berättar vidare för EurovisionWorld om varför han tror att låten blivit så populär.

Annons

– Det är en festlåt. Folk vill ha frihet och glömma bort sina problem. Vissa dricker alkohol för att fly verkligheten när de ger sig ut på ett dansgolv. Jag säger dock inte att man behöver alkohol.

Det är också därför han har adderat en tydlig ”förändring” i showframträdandet, för att illustrera detta. Låten börjar lite lågmält och växer sedan till ett otvetydigt ”dra ut på dansgolvet”-ögonblick.

I en intervju med svenska Yle berättar artisten att han själv inte dricker alkohol just nu. Efter den intensiva perioden, sedan vinsten i UMK, var han nära att bli utbränd och var tvungen att dra ner på festandet.

– Jag älskar musiken och att uppträda och på något sätt får jag min energi därifrån, men i något skede märker man ändå att den där väggen kommer emot. Då måste man fatta vissa beslut, säger han och fortsätter:

– Själv fattade jag beslutet att lämna bort alkoholen helt och hållet inför tävlingarna. I något skede kändes det som att jag höll på att spåra ur och då insåg jag att något behövde göras.

Käärijä på svenska: Det betyder artistnamnet

Käärijä är ett artistnamn och ett alter ego. Artistens riktiga namn är Jere Pöyhönen. Det är också därför han, som Käärijä, pratar om sig själv i tredje person.

Annons

Han förklarar, i intervjun med EurovisionWorld, att Jere och Käärijä är lika, men har distinkta olikheter. Jere skulle till exempel aldrig sätta på sig en neongrön bolero, men Käärijä omfamnar det tokiga.

Alter egot Käärijä har två karaktäristiska signaturdrag som blivit synonyma med honom; pottfrillan och en förkärlek till att uppträda med bar överkropp.

Men vad betyder ”Käärijä”? Jo, det finska ordet betyder ungefär ”rulla ihop” på svenska.

Historien bakom namnet bottnar i en spelkväll när artisten hade tur och vann en massa pengar. Hans vänner kallade honom då för ”en roller”, vilket är en pokerterm som refererar till en storspelare.

Käärijä om sin livshotande sjukdom: Mitt förhållande tog slut

Käärijä är taggad på att ta sig långt i tävlingen Eurovision Song Contest. Han tror att han har goda chanser, men pekar ut Loreen som en tuff motståndare, och tillägger också att han personligen gillar hennes låt – även om han (något partisk) tycker allra bäst om sitt eget bidrag.

Den finska nykomlingen njuter av stora framgångar just nu, men vägen dit har inte varit lätt. I januari 2023 gästade han den finska podcasten Urheilucast, och berättade för första gången någonsin om den potentiellt livshotande tarmsjukdomen, ulcerös kolit, som han har kämpat med i flera år.

Annons

Symptomen gjorde sig kända i artistens liv redan i nionde klass, men kunde då stävjas med diet. När han vid 18 års ålder introducerade fest och alkohol, återkom problemen och han fick en diagnos: kronisk inflammerad tarmsjukdom.

Problemen blev värre och spred sig från ändtarmen till tjocktarmen.

– Jag kämpade mot sjukdomen i två år. Jag var tvungen att sluta träna, jag kunde inte träffa mina vänner och mitt första förhållande tog också slut då, eftersom jag emellanåt behövde vara inlagd på sjukhus i flera månader åt gången. När det var som värst, vägde jag bara 49 kilo och kunde ha 38 toalettbesök på en dag, där jag bara ”bajsade” ut mängder blod, säger han enligt sajten ESC Insight.

”När jag först blev sjuk kände jag mig väldigt ensam”

Käärijä tvingades till slut genomgå en akut operation och hela hans tjocktarm plockades ut. Han berättar för sajten att hans värsta mardröm vid tidpunkten var att få en stomipåse. Men när han senare fick en stomipåse, långt ner på magen, brydde han sig inte. Då var han bara glad att han levde.

Annons

I dag har han återhämtat sig mycket väl och förutom några fler toalettbesök om dagen, kan ingen ana att han någonsin varit sjuk. Han har ett litet ärr långt ner på magen, som markerar platsen där stomipåsen satt. Han behövde bara ha den i fem månader och klarar sig i dag utan den.

Han berättar vidare under podcastavsnittet att han beslöt sig för att berätta om sin sjukdom offentligt för att hjälpa andra som går igenom samma sak, eftersom han själv fann stor tröst och motivation i att hitta en framgångsrik förebild med sjukdomen.

– När jag först blev sjuk kände jag mig väldigt ensam, men när jag började söka lite på internet hittade jag en hockeyspelare Teemu Ramstedt, som hade samma diagnos. Det gav mig så mycket hopp. Jag tänkte ”herregud, den där killen är där ute och spelar hockey även fast han har det här” och för mig var det en stor sak. Att en så pass känd person hade öppnat upp om det. Jag kände mig lättare och inte lika ensam. Det är därför jag vill berätta om det här nu, för det kan drabba vem som helst. Och jag hoppas att folk uppsöker vård snabbt, för det kan sluta riktigt illa.

Käärijä cha cha cha bidrag
Både Käärijä och Loreen tävlar i semifinal 1 som går av stapeln tisdagen den 9 maj, för att säkra en plats i Eurovision Song Contest-finalen som äger rum på lördag den 13 maj.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons