Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför känner du igen programledarna för Eurovision Song Contest 2023

08 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografBBC
I veckan hålls semifinalerna till Eurovision Song Contest 2023, som leder fram till den pampiga finalen i Liverpool på lördag den 13 maj.
Det är totalt fyra programledare i uppställningen – en skådis, två artister och en komiker.
Annons
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

På lördag den 13 maj 2023 stundar den 67:e upplagan av Europas största musiktävling; Eurovision Song Contest.

Som bekant är det den tidigare Eurovision-vinnaren Loreen, som representerar Sverige med bidraget Tattoo. Om hon vinner blir hon historisk som den andra personen någonsin att vinna tävlingen två gånger. Ett rekord som Johnny Logan är ensam om att inneha i dag.

Eurovision Song Contest 2023 går i år av stapeln i Liverpool, Storbritannien, som agerar värdland i fjolårets vinnare Ukrainas ställe, på grund av det rådande kriget.

Annons

Fyra programledare står vid rodret för att guida tv-tittarna genom kvällen, och de inledande semifinalerna, i vilken finalens startfält utses.

Programledarna består av en skådis, två artister och en komiker. Därför känner du igen dem!

Hannah Waddingham

Om du känner igen skådespelaren Hannah Waddingham är chansen stor att du är ett fan av succéserien Game of Thrones, i vilken hon hade en betydande roll i säsong 5 och 6 som Septa Unella. Rollkaraktären har även kallats för ”Skam-nunnan”.

Hannah Waddingham Game of Thrones
Septa Unella (Hannah Waddingham) och Cersei Lannister (Lena Headey) i en känd scen ur tv-serien Game of Thrones.

Hannah tillhör Storbritanniens skådespelarelit och har många andra prestigefulla roller i bagaget, så som rollkaraktären Rebecca Welton i dramakomedin Ted Lasso, som gav henne en Emmy 2021 i kategorin ”bästa biroll”.

Annons

Waddingham är gift med affärsmannen Gianluca Cugnetto sedan 2013, och paret har sjuåriga dottern Kitty tillsammans.

Hannah Waddingham eurovision song contest
Hannah Waddingham.

Julia Sanina

Den 32-åriga artisten Julia Sanina representerar sitt hemland Ukraina i programledarkvartetten. Hon är nämligen en av medlemmarna i det ukrainska rockbandet The Hardkiss.

Utöver musikkarriären har Julia gjort sig känd som en tv-profil i Ukraina, där hon bland annat suttit som domare i landets X Factor och Let's Dance.

Hon är gift med maken Valeriy ”Val” Bebko, som spelar spelar i samma band som henne. Makarna har ett gemensamt barn på sju år.

Annons

Alesha Dixon

Brittiska artisten Alesha Dixon var stor i början av 00-talet, då hon var en av medlemmarna i R&B-gruppen Mis-Teeq, som ligger bakom hitsen Scandalous och All I want.

I dag är även den 44-åriga Alesha mer känd som en väletablerad tv-profil och har bland annat varit med om panelmedlem i juryn i bland annat brittiska motsvarigheterna till Talang och Let's Dance.

Privat är hon och maken tillika proffsdansaren Azuka Ononye tvåbarnsföräldrar till de gemensamma döttrarna Azura och Anaya.

Graham Norton

Sist men verkligen inte minst har vi en rutinerad och älskad profil i sammanhanget; irländska komiker och programledaren Graham Norton. Den 60-åriga Norton har en lång och gedigen karriär i bagaget och har sedan 2007 ett eget program på brittiska storkanalen BBC; The Graham Norton show. Dessutom har han kommenterat Eurovision för BBC:s räkning de senaste 14 åren.

Graham Norton gör, till skillnad från hans tre kvinnliga programledarkollegor, entré först i den stora finalen, lördagen den 13 maj.

Annons

Privat är han gift med filregissören Jonathan McLeod, sedan september 2022.

Graham Norton eurovision song contest
Graham Norton.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons