Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nya trenden: Här är kändisarna som visar upp sina föräldrar

21 apr, 2023 
AvLinus Brännström
FotografTT
Marko Lehtosalo och Mia Skäringer.
Marko Lehtosalos mamma Irma Lehtosalo har blivit folkkär och Gun Skäringer har länge skapat innehåll åt dottern Mia. Här är kändisarna som visar upp sina föräldrar.
Annons
4 snabba frågor - med Linnea HenrikssonBrand logo
4 snabba frågor - med Linnea Henriksson

Debatten om kulturbarn och så kallade ”nepo babies” har rasat de senaste åren – kortfattat handlar det om skådespelare eller artister vars föräldrar också är kända kulturutövare och vilka eventuella ­­­för- och nackdelar det för med sig.

I grunden är det knappast något nytt.

”Jag var känd redan som spermie”, var ett av skådespelaren och regissören Gösta Ekmans mest berömda uttalanden – han var ju son till Hasse Ekman och barnbarn till Gösta Ekman den äldre.

Samma sak gäller förstås medlemmarna i nöjes­klanen Wahlgren/Schollin/Ingrosso som roat ­Sverige i 100 år och nu är inne på den fjärde generationen framgångsrika underhållare.

Hasse Ekman och Gösta Ekman.

Margaux Dietz fick genombrott med sonen Arnold

Samtidigt som ”nepo babies” debatterats har ett annat kändisfenomen slagit igenom stort – något som på många sätt kan sägas vara raka motsatsen.

Annons

Att skapa innehåll med sina barn är något som slagit igenom med influencerkulturen.

Margaux Dietz fick till exempel sitt stora genombrott när hon filmade och la ut sin förlossning på Youtube. Sonen Arnold har sedan synts flitigt i hennes sociala medier och även blivit barnbok, den omdebatterade Arnold reser till Sydafrika.

Under en period skrev Alex Schulman en blogg, Att vara Charlie Schulmans pappa, om sin och Amanda Schulmans dotter. Även brorsan Calle Schulmans dotter Penny, som han har med Anitha Clemence, blev internetkändis.

Men det där är passé. Nu gäller det i stället att skapa innehåll – av sina föräldrar.

Irma Lehtosalo och Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans.

Marko "Markoolio" Lehtosalos mamma Irma Lehtosalo blev tittarfavorit

Årets främsta exempel är förstås Marko ”Markoolio” Lehtosalo och hans mamma Irma Lehtosalo. Hennes berättelse, som under många år präglades av alkoholmissbruk, spelade en viktig roll redan i Markoolios sommarprat i P1 och i hans självbiografi – men i TV 4:s realityserie Marko och Irma, där han låter bygga ett nytt hus åt sin sedan länge nyktra mamma, klev hon fram i rampljuset på allvar.

Annons

Irma blev under vintern en riktig tittarfavorit, med sitt raka sätt och kryddade språk.

– Det är ett helvete. Han lämnar sina kallingar överallt, och barnen tar efter honom och lämnar sina kläder överallt. Och jag går och plockar dem och tvättar dem, sa Irma till ­exempel när hon och Marko gästade Hellenius hörna i höstas.

Huset står nu klart men det pratas redan om en andra säsong av Marko och Irma.

– När jag lägger upp grejer med henne på mitt Instagramkonto så märker jag att det sticker iväg. Folk gillar henne för hon har ­någonting som många vill ha, men som de inte vågar ha, som filterlösheten. På gott och ont, har Markoolio sagt till TT.

Gun Skäringer och Mia Skäringer på biopremiär.

Mia Skäringer och mamma Gun Skäringer

Det finns också en rad andra svenska kändisar vars föräldrar blivit content.

Annons

Gun Skäringer är sedan många år en del av dottern Mia Skäringers universum – ”mamma Gun” har gjort pigga inhopp i såväl Mias gamla podd Skäringer & Mannheimer som i nya Skäringer & Nessvold.

Och i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons podd och tv-program har framför allt Filips pappa Lars Hammar varit ett återkommande inslag – i fjol avslöjades det också att Lars ska bli huvudperson i ett nytt filmprojekt.

– De ska följa mig tillbaka i mitt liv, berättade Lars då för Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Tareq Taylor medverkade i program med pappa Seif Daoudi

Något liknande har tv-kocken Tareq Taylors pappa Seif Daoudi redan gått igenom – i programmet Tareq Taylors matresa, som sändes i SVT häromåret, reste Seif tillbaka till hem­staden Jerusalem med sönerna Zafer och Tareq.

Programmet var lika mycket terapi som matlagning. Det handlade i mångt och mycket om att utforska relationen mellan sönerna och pappan, en relation som under perioder varit obefintlig.

Annons

– Vid resans slut reste vi hem mer sammansvetsade än vi någonsin har varit. Det fanns liksom ingen konflikt oss emellan längre, bara kärlek och lugn, har Tareq Taylor berättat i Sommar i P1.

Här är andra kända barn och föräldrar:

Malena Ernman och Beata Ernman

Malena Ernman och dottern Beata Ernman sjunger tillsammans.

Det är inte bara Greta Thunberg som gjort sig ett namn – Malena Ernmans andra dotter, Beata Ernman, är sångerska precis som mamma. Och mor och dotter jobbar ihop, bland annat har de delat på huvudrollen i musikalen Forever Piaf.

Magnus och Agnes Uggla och Ruben Uggla

Magnus Uggla och dottern Agnes Uggla på ELLE-galan 2022.

Magnus Uggla har under merparten av sin karriär varit hemlighetsfull om privatlivet. Men på senare år har hans barn plötsligt kommit fram i offentligheten. Uggla gör podd med dottern Agnes och tillsammans med ­sonen Ruben har han skrivit barnboken Frasse och den ­magiska brygden.

Viveca Sten och Camilla Sten

Viveca Sten och dottern Camilla Sten.

Viveca Sten är en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare – och äpplet faller inte långt från trädet. För några år sedan började Viveca skriva romaner tillsammans med dottern Camilla Sten. Nu skriver Camilla också bästsäljare på egen hand.

Lasse Hallström och Lena Olin och Tora Hallström

Lasse Hallström med Lena Olin och dottern Tora Hallström.

Hollywoodsvenskarna Lasse Hall­ström och Lena Olin har ­dottern Tora Hallström tillsammans. Att Lasse gärna har med Lena i sina filmer är ingen nyhet men i Hilma fick också Tora en huvudroll – mor och dotter spelar där konstnären Hilma af Klint i olika åldrar.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons