Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Katarina Ewerlöf: Därför vägrar jag skönhetsingrepp

18 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Katarina Ewerlöf och Peter Haber.
Katarina Ewerlöf har med kultklassikern Tomten är far till alla barnen blivit en självklar del av svensk jultradition, men är också älskad ljudboksinläsare.
Nu berättar skådespelaren om sin ofrivilliga barnlöshet, kampen med IVF – och varför hon vägrar göra skönhetsingrepp i ansiktet.
– Herregud, vi är våra egna instrument och det är klart vi måste kunna röra på ansiktet och ha våra åldrar och rynkor med oss, säger Katarina Ewerlöf.
Annons
Se 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se 5 tips på hur du varvar ner under julen

För många svenskar är det lika självklart att se Tomten är far till alla barnen kring jul, som det är att se Kalle Ankas jul eller Karl Bertil Johnssons julafton. Skådespelaren Katarina Ewerlöf har därför blivit ett ansikte utåt för svensk jul, och ännu mer de senaste åren när hon också spelat i julkalendern både 2019 och 2023.

Katarina Ewerlöf fyller 64 år i mellandagarna, och i en intervju med Aftonbladet berättar den populära skådespelaren om varför hon vägrar skönhetsingrepp. I likhet med exempelvis Lena Endre står hon upp för att kvinnliga skådespelare ska få åldras naturligt, precis som männen.

– Herregud, vi är våra egna instrument och det är klart vi måste kunna röra på ansiktet och ha våra åldrar och rynkor med oss. Visserligen är det tråkigt när det börjar fladdra, men det är som livet självt. Vad ska man göra? Vi har levt och det är vackert i sig. Sedan kan man ju fråga sig varför män tillåts att åldras och håva in roller utan kommentarer, på ett helt annat sätt än kvinnor. Det är en diskussion i sig, säger Katarina Ewerlöf till tidningen.

Annons

Försökte få barn med hjälp av IVF

Katarina, som numera också är en av landets mest anlitade ljudboksuppläsare, har tidigare berättat om sorgen i att vara ofrivilligt barnlös.

– Ja, vi levde på och hade det så roligt och bra att vi vaknade till lite för sent. Vi var bägge frihetsälskare och reslystna. Är man sedan runt 40 år och kommer på att man vill få till det där med barn också, säger Katarina Ewerlöf till tidningen.

Paret testade att ta hjälp av IVF, men utan resultat. I dag har hon i stället gudbarn och andra barn i sin närhet som får mycket kärlek.

– Vi testade IVF. Men det är ett lotteri när man gör det, även om allt ser lovande ut kan man inte räkna med att det blir som man vill. Det var en bökig period. Men så är livet. Däremot är jag glad för att vi testade det.

Annons