Kockarnas kamp 2022
Se också: 3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp
0:50

Efter reklamen: Se också: 3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

(0:50)

Slå på ljud

Nu är det äntligen dags! På måndag den 26 september går den elfte säsongen av matlagningstävlingen Kockarnas kamp av stapeln, i vanlig ordning ledd av Pär Lernström. I programmet tävlar åtta av Sveriges skickligaste kockar om den prestigefyllda vinsten och utsätts för tuffa utmaningar på vägen.

Varje vecka testas kockarnas förmågor i exempelvis smaksäkerhet, snabbhet och precision – och varje vecka får också en av de tävlande kockarna lämna ladan i Österlen. Några av de tidigare vinnarna är favoriter som Tommy Myllymäki, Tareq Taylor och Jonas Lagerström.

Nu ska det bli spännande att se vem som kammar hem årets förstaplats!

Tommy Myllymäki ersätter Markus Aujalay i "Sveriges mästerkock"

Här är alla deltagare i Kockarnas kamp 2022

I Kockarnas kamp 2022 ser vi fram emot en rafflande tävling full av spänning och dramatik. Inte minst på grund av årets deltagare, som innefattar både en före detta vinnare av Sveriges Mästerkock och ett kärlekspar som nu ställs mot varandra. Här är alla deltagare!

Birgit Malmcrona

Birgit Malmcrona

Birgit Malmcrona, 35, har tidigare arbetat som kock på restauranger som klassiska Gondolen och japanska Shibumi och Ichi. Hennes hjärta klappar fortfarande starkt för det japanska köket och hon tar in både tekniker och råvaror från Japan i sin kokkonst. Tillsammans med sin man, Johan Backéus, driver hon Japan-inspirerade Naturaj i Sundsvall.

Louise Johansson

Louise Johansson

Nu ser vi återigen Louise Johansson, 35, i tv-rutan! Du kanske minns henne från elva år sedan? Då deltog hon i – och vann i slutändan – den första säsongen av Sveriges mästerkock, år 2011. Eller så känner möjligen du igen henne från Årets kock? I den prestigefyllda tävlingen kom hon nämligen trea år 2021. Hon har en lång erfarenhet av att jobba på fina restauranger, såsom Salt & Sill och Upperhouse och har gett ut ett flertal koböcker. I dag arbetar hon som kock och matstylist, men är även utbildad sommelier.

Katja Palmdahl

Katja Palmdahl

I många år drev Katja Palmdahl, 56, restaurangen Lilla Spinneriet tillsammans med sin make Patrick Palmdahl. Utöver den populära Göteborgskrogen har hon drivit flera restauranger och caféer. I dag arbetar hon som matkreatör, matstylist och kokboksförfattare.

Tareq Taylors stöd från frun under tuffa motgången: "Ny tillvaro"

Pi Thanh Le

Pi Thahn Le

Stockholmsbaserade Pi Thanh, 32, jobbar på stjärnkocken Tommy Myllymäkis krog Aira, som belönats med en stjärna i Michelinguiden. Att tävla inom matlagning är inte främmande för Pi, som tidigare varit en del av både Juniorkocklandslaget, svenska kocklandslaget samt tävlat i Bocuse d'Or.

Johan Backéus

Johan Backéus

Före detta vinnaren av Årets kock 2017, Johan Backéus, 35, har också en lång vana av restaurangjobb i ryggen. Han har bland annat arbetat på Stockholmsrestauranger Gondolen, LUX och Aveqia. Tillsammans med partnern Birgit Malmcrona driver han tidigare nämnda Naturaj i Sundsvall.

Albin Edberg

Albin Edberg

28-årige Albin Edberg inledde sin framgångsrika karriär som kock på Tommy Myllymäkis restaurang Sjön. Tillsammans med Tommy vann han i Bocuse d'Or Europe år 2014, varefter duon slutade på en tredjeplats i världsfinalen. Fyra år senare deltog han igen, som lagledare för Sveriges Bocuse-lag. Trots sin ringa ålder har Albin hunnit med mycket och i dag arbetar han med matlagningsevent och catering.

Sahin Erdal

Sahin Erdal

Sahin Erdal, 30, har matlagning i blodet. När han växte upp i Skåne drev hans föräldrar en pizzeria och i vuxen ålder har Sahin jobbat på restauranger världen över, från New York till Istanbul. Sedan år 2021 driver han restaurangen Aster i Malmö.

Adam Dahlberg

Adam Dahlberg

Krögaren och kocken Adam Dahlberg, 43, har minst sagt mycket på sin tallrik. Tillsammans med kocken och kollegan Albin Wessman driver han restaurangerna Adam/Albin, Misshumasshu och Nori Bar – och i höst slår de upp portarna till ytterligare en restaurang i slakthusområdet i Stockholm.

Stjärnkockens ilska mot sexismen i branschen: ”Ett enormt ansvar”

Kockarnas kamp 2022 har premiär måndagen den 26 september klockan 20:00 på TV4 och TV4 Play.

Se också: 3 svenska tv-serier att se fram emot i höst
1:03

Efter reklamen: Se också: 3 svenska tv-serier att se fram emot i höst

(1:03)

Slå på ljud