Konflikten om kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande
1:13

Efter reklamen: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

(1:13)

Slå på ljud

När det traditionsenliga födelsedagsfirandet för kronprinsessan Victoria på Borgholm hölls under pandemin var man tvungen att vidta några åtgärder för att kunna hålla det som vanligtvis brukar vara en folkfest vid liv. Firandet som tidigare hållit till vid Borgholms idrottsplats flyttades till Borgholms slott, med anledning att alla enklare skulle kunna hålla avstånd till varandra.

Kommunens missnöje över Victoriadagarna 2022

Men trots att pandemin är förbi så kommer det att likt de senaste åren hållas till vid Borgholms slott med en begränsad publik. Något som nu fått kommunen att reagera.

– Jag kan väl ångra lite nu i efterhand att vi inte sa till om mer när planeringen inför årets Victoriadagar drog i gång, säger Ilko Corkovic (S) kommunalråd i Borgholms kommun, till Expressen.

En av anledningarna till att firandet fortsätter hålla till vid Borgholmsslott efter ändringen under pandemin är för att arrangörerna anser att Borgholms slott är en bättre plats för tv-produktion.

Här är svenska prinsessornas ex-pojkvänner idag

Begränsat med platser och dyrare biljetter

Tidigare fanns det plats för massor, och vem som helst, att delta i firandet av kronprinsessan Victoria. Och biljetten kostade då 100 kronor.

Nu kommet det istället att finnas begränsat med platser och i den skaran är det flera VIP-gäster som blivit inbjudna till firandet. Och biljettpriset har nu ökat från 100 kronor till 700 kronor. Däremot har kommunen efter påtryckningar nu lyckas öka taket för att få in fler i publiken än vad som var sagt innan. Tidigare var det sagt att cirka 400 skulle få plats i publiken, och nu finns det plats för några hundra till.

Kronprinsessfamiljen under firandet vid Borgholms slott förra sommaren.

Kronprinsessfamiljen under firandet vid Borgholms slott förra sommaren.

Men, för att det ska fortsätta vara en folkfest har arrangörerna infört ett nytt segment: en kunglig hästkortege från Borgholms stad upp till slottsruinen som alla kan följa.

– Vi har tagit till oss av synpunkter från samtliga inblandade innan vi fattar beslut och målet är att Victoriadagarna ska fortsätta vara en folkfest, säger Stephan Rimér, som är arrangör på Leroy media.

Så, trots att kommunen fortfarande inte är helt nöjda har man grävt ner stridsyxan, säger Ilko Corkovic, vid kommunen. Från hovets håll ser de fördelar med att firandet fortsätter att hålla till vid Borgholms slott – som att det är en vacker plats som representerar Öland och Borgholm på ett bra sätt.

Prinsessan Madeleines nya bild med döttrarna Leonore och Adrienne