Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Lasse Berghagen död – blev 78 år gammal

19 okt, 2023 
Den varma röst som levandegjort Teddybjörnen Fredriksson har tystnat. Lasse Berghagen är död, 78 år gammal.
Annons
Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022

Den stora musikskatten Lasse Berghagen har lämnat oss, en man älskad av döttrarna Malin Berghagen, Maria Berghagen Enander och frun Eva Berghagen, fem barnbarn – samt ett helt land.

Han var Lasse med många, igenkänd av de flesta och fick leva ett liv fullt av händelser som skapade minnen för livet, som Femina berättat om tidigare. Lasse hann dansa med Nancy Reagan, skrev musik med Benny Andersson vid ett köksbord i Sollentuna, bodde på nära vännen Cornelis Vreeswijks husbåt, drack rödvin med Bill Wyman från Rolling Stones, skjutsade Bob Dylan från Arlanda i Lill-Babs Mercedes-Benz och komponerade låtar som En kväll i juni tillsammans med Fred Åkerström på Gyldene freden. Han skapade musik som fyllt människors hjärtan i många decennier, och kommer leva vidare i en evighet.

Lasse Berghagen 1969 retro
Lasse Berghagen 1969.
Lasse Berghagen retro svartvit
Lasse Berghagen1974.
Annons

Som son till en tandläkare och en sjuksköterska valde Lasse Berghagen att gå en helt egen väg. 19 år ung upptäcktes han av skivproducenten Curt Pettersson, som 1965 hjälpte Lasse att släppa sin första skiva. Fyra år senare skrevs panghiten Teddybjörnen Fredriksson, som kom att bli en av många stora låtar som alltid följde med Berghagen genom hans karriär och liv.

Lasse Berghagens fru och barn

Förutom musiken var hans fasta punkt under många år den älskade frun Eva. Ett äktenskap som fick blomstrade under hela 46 år.

Annons
Lasse berghagen fru bröllop eva
1976 gifte sig Lasse Berghagen med Eva Strand i Tyresö kyrka.
Eva Berghagen
Eva och Lasse Berghagen under bokreleasen för Lasse Berghagens självbiografi Hej Livet! år 2021.

– Vi har en väldigt bra kemi. Utöver kärleken så har vi samma språk och en öppenhet mot varandra. Det händer väl att jag går upp och väcker henne och förklarar att ”jag vill bara säga att jag älskar dig, hej då”. Man måste visa kärleken och ta hänsyn till varandras känslor, har Lasse Berghagen tidigare sagt till Femina.

Annons

Hans båda döttrar och många barnbarn har även de funnits vid hans sida genom hela livet. Och även om Lasse alltid sa att han inte ångrade något i sin karriär, berättade han ofta att han blivit en bättre morfar än vad han var som ung pappa.

– Jag har till och med sagt till dem att ”jag är ledsen att jag var borta så mycket”. Då sa de någonting som jag har tänkt på: ”Men vi visste ju inget annat.” De kunde liksom inte känna ”åh, han är borta jämt” utan mer ”han är ute och sjunger för att vi ska kunna ha ekonomi att leva som vi gör”. Och vi har ju en underbar kontakt, vi gör mycket tillsammans, har han berättat om relationen till sina döttrar i en tidigare intervju med Femina.

Lasse Berghagen Lill-babs malin berghagen
Lasse tillsammans med dåvarande frun Barbro "Lill-Babs" Svensson tillsammans med dotter Malin Berghagen i juli 1966.
Maria Berghagen Lasse Berghagen
Lasse Berghagen med dottern Maria på Gröna Lund år 1981.
Annons

Förutom kärleken till barnen fanns alltid kärleken till svenska folket, och folkets kärlek till Lasse. Han blev en av Sveriges största artister, kanske den mest folkliga vi haft. En av anledningarna bakom folkligheten stavas självklart Allsång på skansen. Under nio års tid, med start från 1994, dök han varje vecka upp i Svenska folkets tv-ruta som programledare för långköraren. Han blev programmets självklara själ, och under hans ledning ökade antalet tittarsiffror betydligt, från sexhundratusen till över två miljoner.

Annons
Lasse berghagen eurivision
Lasse Berghagen deltog flera gånger i Melodifestivalen. Här syns han under framförandet av Jennie Jennie, Sveriges bidrag i Eurovisionsschlagerfinalen på Älvsjömässan i Stockholm 22 mars 1975.
Allsång på skansen lasse berghagen sanna nielsen
2018 besökte Lasse Berghagen ännu en gång Allsångsscenen, då tillsammans med Sanna Nielsen.

Gick bort efter hjärtoperation

In i det sista levde Lasse Berghagen ett liv fullt av energi och skratt. 2016 opererade han en hjärtklaff som gått sönder, en operation som gick bra och Lasse kunde fortsätta leva som vanligt. Men under sommaren 2023 kom en vändning. Hans hälsa blev sämre och flera uppdrag ställdes in. Lasse Berghagen blev snart därefter inlagd på sjukhus för att genomgå en stor hjärtoperation, under vilken det uppstod komplikationer. Efter en osäker tid då han låg nedsövd vaknade artisten ändå upp och fick chansen att komma hem, innan han nu gick bort, enligt uppgifter som familjen delat till TT.

Annons