Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasse Berghagens livskris efter Magnus Härenstams död

16 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJonas Eng/TT/Expressen
I höst släpps Lasse Berghagens självbiografi Hej livet, som är skriven tillsammans med Marcus Birro.
Nu berättar medförfattaren kampen för att få artisten att öppna upp sig om det tunga i livet, och kriserna efter att ha förlorat vännen Magnus Härenstam och exfrun Lill-Babs på kort tid.
– Att det inte bara var sorg utan att det fan i mig var livskris. Han har varit befriande öppen och ärlig om det, säger Marcus Birro till Expressen.
Annons
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

Efter en lång karriär i rampljuset väljer nu Lasse Berghagen, 76, att dela med sig av sitt liv i en självbiografi. Memoarerna Hej livet är skriva tillsammans med författaren Marcus Birro, och släpps i höst.

I en intervju med Expressen berättar Birro om processen kring att få Lasse Berghagen att öppna upp om sitt liv för honom, och våga gå på djupet i de jobbiga perioderna också. Under några år förlorade Lasse först nära vännen Magnus Härenstam och sedan exfrun och vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson, något som Birro velat lyfta i boken.

– Känslorna som du har kring Magnus Härenstam, Barbro och alla de här grejerna. Du behöver ställa ditt skrivbord i det mörkret någon gång och skapa utifrån det. Det har han varit tveksam till, berättar författaren för Expressen.

Han fortsätter:

Marcus Birro skriver Lasse Berghagens memoarer.

– Man får ställa andra typer av frågor gällande saker som de flesta kanske vet om. Den fantastiska succén på allsången, men: ”hur var det då att kliva av?”, ”Var du orolig?” Att fråga om känslolägen i situationer och brytpunkter, det tycker jag har varit spännande. Men också att vara rak och ärlig och prata om åldrandet, vänner som dör, och inte ställa frågan en gång utan tio gånger, och tvinga honom att svara på hur det var när Magnus Härenstam gick bort. Att det inte bara var sorg utan att det fan i mig var livskris. Han har varit befriande öppen och ärlig om det, det tycker jag känns bra.

Annons

Marcus Birro om utmaningen med Lasse Berghagen

Marcus Birro menar att forna Allsång på Skansen-programledaren är så positivt inställd till livet att det varit en utmaning att få honom att prata om det som är jobbigt. Men då de två skrivit boken under ett års tid så har han till slut fått svaren han behövt.

– Eftersom han är en väldigt ljus person som ser väldigt hoppfullt på det mesta, det är en del av hans framgång och den han är, får man ställa samma fråga ett antal gånger och om man träffar honom en gång och gör en intervju kanske det inte fungerar. Men har du ett år på dig så kan du återkomma till det.

Annons