Lasse och Malin Berghagen.

TT
TV: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste
0:51

Efter reklamen: TV: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

(0:51)

Slå på ljud

2021 års mottagare av priset till Cornelis Vreeswijks minne är ingen mindre än Lasse Berghagen! Utmärkelsen har delats ut sedan 1988 och tidigare pristagare är bland andra Monica Zetterlund, Freddie Wadling och Lill Lindfors.

Huvudpersonen kunde inte själv vara med för att ta emot priset eftersom han varit sjuk, så istället var det dottern Maria Berghagen och barbarnet Filippa Berghagen som gick upp på scenen.

Lasse Berghagen inlagd på sjukhus – missade prisutdelningen

Dotterns fina ord om Lasse Berghagen

Lasse Berghagens andra dotter, Malin Berghagen, väljer att på Instagram hylla sin pappa och passar då även på att återberätta en anekdot.

”Älskade pappa, jag är så innerligt stolt över dig. Cornelis stipendium!!! Så många gånger som jag hört dig berätta historien om när Cornelis lät dig sova på hans husbåt efter det att mamma dumpat dig för Kristins pappa. Och hur han tröttnade på alla dina melodier i moll”, skriver hon och delar ett bildspel med flera fina fotografier på fadern.

Malin Berghagen skriver vidare att vislegendaren blev än mer irriterad på att gitarren hennes pappa spelade på var en gåva från Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

”Den ena sorgliga melodin efter den andra ekade ut över fjärden i Stockholm. Till slut så tog Cornelis gitarren och slängde den långt ut i vattnet. Han tyckte det var dags att vända blad”, skriver hon och lägger till en gråtskrattsemoji.

Malin Berghagens ärliga ord om utmaningen i relationen med Kristin Kaspersen

Den stolta dottern berättar också om Lasse Berghagens kommande biografin som heter Hej livet!. En strålande titel, tycker Malin Berghagen.

Juryns motivering till priset

”Så många gånger jag sett dig spritt språngande naken på bryggan i Svärdsjö när du skrikit ut dom orden. Njut av denna dag pappa. Livet är dyrbart som vi båda alltid sagt. Sträck på dina 196 cm!! Du är så värd detta. Älskar dig!”.

I år är stipendiet på 750 000 kronor. I juryns motivering heter det att Lasse Berghagen är en sann Cornelisvän ”vars låtsnickeri aldrig slutat dinga och donga trots superkändisskapets blandning av sött och salt”.

”Denna svensktopp har i mer än ett halvt sekel fått oss att snyfta och skratta och sjunga tillsammans ... Från hjärtat av svensk showbiz har han skrivit in visor, chansoner, kabarénummer och poprefränger i vårt gemensamma allsångshäfte”, står det också i motiveringen.

Kristin Kaspersens ord om relationen till okända systern Monica

Mest läst