Linda Haglund.

0:55

Efter reklamen: 5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

(0:55)

Det är ingen dålig skara svenska idrottare som föddes 1956 – Ingemar Stenmark, Björn Borg, Thomas Wassberg och Frank Andersson är de som det fortfarande talas mest om. Men i skaran hittade vi också Linda Haglund, som enda kvinna. Den snabba friidrottaren gjorde SM-debut redan som 16-åring och lyckades då tar silver i 100 meter. Under 70-talet lyckades hon sedan ta hela 12 SM-guld i 100 och 200 meter, och sätta svenska rekord på båda distanserna som står sig än i dag.

Linda Haglund var en av svensk friidrotts giganter.

Hans Jakobsson / TT /

Men det som skulle bli en lång och hyllad karriär slutade i skandaler. Efter att ha vunnit silver i friidrotts-VM 1978 och kommit fyra på 100 meter i OS i Moskva 1980, så åkte Linda Haglund 1981 fast för doping. Haglund testade positivt för anabola steroider vid en testning inför SM 1981.

OS - skandalerna, klantskallarna och gaphalsarna vi aldrig glömmer

Haglund hävdade sin oskuld i dopningsfallet

Både under och efter utredningen hävdade sprintern sin oskuld, och menade att det var hennes tränare Pertti Helin som gett henne tabletterna och sagt att det var vitaminer. Trots det stängdes Linda Haglund av från all tävlan i 1,5 år. Medan hon till slut friades av Svenska friidrottsförbundet, så stod internationella friidrottsförbundet fast vid att hon var skyldig. När avstängningen hävdes hade Haglund svårt att ta sig tillbaka, och 1984 gav hon upp sin professionella karriär för gott.

Efter den omtumlande karriären valde Linda Haglund att lämna landet, och flyttade i stället till USA. Där gifte hon sig med amerikanska fotbollsspelaren Eddie Johnson. De höll ihop fram till 1989, då de gick skilda vägar.

Tittfest: 11 OS-outfits vi minns (men försökt att glömma)

Visste inte att hon var sjuk

I början av 90-talet valde Haglund att flytta hem till Sverige igen, och 1995 gifte hon sig med amerikanska friidrottaren Houston McTear. Paret höll sedan ihop fram till McTears bortgång 2015.

Linda Haglund med sin brorsdotter Emelie.

MAJA SUSLIN / TT

Men Linda Haglund hann inte leva så länge utan sin make. Bara tre veckor efter hans död avled hon själv, i sviterna av cancer och en blodpropp. Hon hade då fått veta att hon hade cancer bara tidigare samma vecka.

– På måndagen blev allmäntillståndet dåligt, riktigt riktigt dåligt. Hon klarade inte av att komma upp så hon fick ringa ambulansen. När hon kom till sjukhuset hamnade hon på intensiven omedelbart. Där blev hon liggande tills hon avled, de hittade cancer och massa metastaser, sa Lindas bror Jimmy Haglund till Expressen efter systerns bortgång.

Linda Haglund blev 59 år gammal.

Ulrika Knapes son valde bort idrottskarriären – så ser han ut i dag

Mer läsning

Femina