0:55

Efter reklamen: 5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

(0:55)

Ulrika Knape Lindberg, 66, var bara 17 år gammal när hon vann OS-guld i simhoppning 1972. Åren som följde haglade medaljerna över henne, med guld i både VM och EM. Bara 21 år gammal valde hon dock att avsluta sin strålande karriär, och i stället bli tränare och idrottslärare.

Ulrika är gift med maken Mathz Lindberg, och tillsammans fick de två barn – sonen David och dottern Anna. Anna Lindberg valde att gå i mammas fotspår, och med Ulrika som tränare tog även Anna sig upp i världseliten, även om hon aldrig lyckades få medalj i OS eller VM.

VM 94-hjältarnas barn har vuxit upp – så ser de ut i dag

Ulrika Knapes son valde bort simkarriären

Hela familjen på sim-VM 1998, med David längst till vänster.

Jack Mikrut

Storebror David Lindberg har dock valt en annan väg i livet, och inte sökt sig till offentligheten. Men från början såg även han ut att vilja satsa på en idrottskarriär. Som barn följde han med till badhuset, men fastnade för simning i stället för på simhoppning.

– Man kom i stort sett in i badhuset som nyfödd och det blev en naturlig del av våra liv, har han sagt, skriver Expressen.

David Lindberg gick simgymnasium och tävlade även på juniornivå i SM, men efter det valde han att lägga proffsambitionerna bakom sig. I stället var det jobbet som jurist som lockade honom. Han utbildade sig vid Uppsala universitet, där han tog examen 2005, och har sedan jobbat som advokat vid olika firmor. I dag är han affärsjurist vid en byrå i Karlstad, samma stad han också bor i med sin fru Anna och deras familj.

Så här ser David Lindberg ut i dag

Mer läsning

Femina