Linda Hunt
Sveriges 10 kändaste powerkvinnor över 80 – så ser de ut idag
1:11

Efter reklamen: Sveriges 10 kändaste powerkvinnor över 80 – så ser de ut idag

(1:11)

Slå på ljud

Den amerikanska skådespelaren Linda Hunt har många fjädrar i sin hatt. Säkert känner du igen henne från filmer som Dune, Kindergarten Cop eller Solo: A Star Wars Story.

Men vägen fram till hennes succéartade karriär har varit långt ifrån spikrak. Tvärtom har den kantats av stora svårigheter och mörka perioder.

Linda Hunt

Mobbades i skolan på grund av sjukdomen

När Linda Hunt var barn diagnostiserades hon med medfödd hypotyreos, vilket innebär en brist på sköldkörtelhormon. Den ovanliga sjukdomen kan göra så att man blir kortvuxen, får en outvecklad mental förmåga samt problem med muskel- och mjukvävnaden och med den grundläggande ämnesomsättningen. Bristen på hormon kan kort sagt påverka barnetss tillväxt och utveckling.

Hennes mamma ville inte acceptera doktorernas dystra prognos om dotterns framtid. Istället dedikerade hon varje dag åt att jobba på att förbättra Lindas motorik.

Och hennes hårda arbete lönade sig verkligen, för Linda utvecklades mycket!

Men när det var dags för henne att börja i skolan blev det starten på en tuff tid. Hon kände att hon inte passade in bland de andra eleverna, eftersom hennes sjukdom gjorde henne annorlunda. Redan från den första dagen då hon satte sin fot i skolan kände hon sig ensam och åtskild från sina klasskamrater – och till och med lärarna gjorde henne obekväm.

Linda Hunt sjukdom

– Alla ville antingen ta hand om mig eller hunsa med mig. Jag blev mycket retad, berättar Linda i en intervju.

Uppmanades att inte bli skådespelare

Linda Hunt har länge vetat om vad som är hennes kall i livet. Redan när hon var åtta år gammal var hon säker på att det var skådespela hon ville göra.

– Men jag insåg inte hur svårt det skulle vara, berättar hon.

När hon delade med sig om sina drömmar till sin familj så stöttade de henne och föräldrarna lät henne ta kurser i skådespeleri och få röstcoachning.

Men hennes tillstånd förblev en bromskloss.

Under samma period i livet upptäckte läkarna att hon tidigare fått fel diagnos. Hon hade inte medfödd hypotyreos när allt kom omkring, utan hypofysär kortvuxenhet och alltså brist på tillväxthormon. I tio år behandlades hon för att kunna öka i längd och vikt, men utan resultat.

Linda Hunt intervju

När hon började studera vid en scenskola uppmanade lärarna henne att bli regissör istället för att satsa på att bli skådespelare. De trodde inte att hon skulle kunna få tillräckligt med roller för att klara sig, på grund av sitt tillstånd.

Fick en Oscar – i rollen som man

Vad som följde var en jobbig period för Linda Hunt. Men med stöd från sina föräldrar och en teatercoach hittade hon slutligen tillbaka till passionen och kom ihåg sin kärlek till skådespeleriet igen.

– Jag hade tappat bort mig själv ett tag, men med hjälp av den insikten fick jag mig själv tillbaka.

Hon övergavs av föräldrarna för att hon är albino – gör nu succé som modell

Hon gjorde sin teaterdebut i Hamlet och fick sedan allt fler roller på teaterscenen.

En dag blev hon erbjuden rollen som den manliga fotografen Billy Kwan i filmen The Year of Living Dangerously. Hon antog att de skulle skriva om rollen till en kvinnlig sådan, men när hon frågade rollsättaren om saker var svaret nej. Hon tyckte att det var absurt, men tackade ändå ja till rollen – trots att hon själv inte tyckte att det var särskilt vettigt.

Och tur var väl det! För tack vare det, om än ologiska, beslutet så blev Linda Hunt den första personen att vinna en Oscar för att ha spelat en roll av det motsatta könet.

Linda Hunt Oscar

Källa: Brightside.

Mest läst