Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Lotta Bromé öppnar upp om tuffa tiden: Jag och min familj har farit illa

20 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografNIKLAS LARSSON/TT
Efter 37 år på Sveriges Television och Sveriges Radio försvann Lotta Bromé plötsligt från rampljuset.
I en intervju med Expressen berättar programledaren för första gången om hur hon upplevde den här perioden – och hur anklagelserna påverkade henne och hennes familj.
– När det hände valde jag att inte prata om det, det är svårt att prata om något som inte har ägt rum, säger hon till tidningen.
Annons
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missaBrand logo
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missa

Radioprogramledaren Lotta Bromé arbetade på Sveriges Radio under 37 år och trivdes i rampljuset. Fram tills 2017 då hon, enligt egen utsaga, utsattes för drev och anklagelser som riktades mot henne, och som i slutändan tvingade henne att lämna arbetsplatsen.

Under fem år höll hon sig borta från rampljuset, innan vändpunkten kom och den konkurrerande radiokanalen Mix Megapol värvade henne till ett alldeles eget program.

I dag gör hon succé på kanalen och är lycklig över sitt beslut att återvända till kändisskapet.

I en intervju med Expressen berättar hon om hur familjen påverkades under den sista tuffa tiden på Sveriges Radio – och om livet i dag!

Efter sortin från Sveriges Radio: ”Valde att inte prata om det”

Hösten 2017 svepte metoo-vågen över Sverige, och i kölvattnet av alla anklagelser försvann offentliga personer från rampljuset, en efter en.

Annons

I Lotta Bromés fall handlade anklagelserna mot henne om ”trakasserier, olämpliga kommentarer och maktmissbruk” och innebar att hon till sist tvingades lämna en ohållbar arbetssituation på Sveriges Radio – efter att ha varit på arbetsplatsen i nästan fyra decennier.

Hon berättar att hon tappade bort sig själv och tystnade när anklagelserna riktades mot henne, i stället för att prata om det.

– Hur skulle jag kunna ha varit i den här branschen i 37 år om jag skulle vara som jag beskrevs i vissa artiklar den hösten? Det funkar inte så, förklarar hon för Expressen och understryker att det inte fanns någon sanning i dessa anklagelser.

Än i dag vill hon helst inte prata om vad hon var med om den hösten, men inser att det är oundvikligt.

– När det hände valde jag att inte prata om det, det är svårt att prata om något som inte har ägt rum, säger hon.

På frågan om hon hört något från Sveriges Radio efter hennes sorti, svarar hon att ingen på arbetsplatsen ens bemödat sig att fråga hur hon mår.

Lotta Bromé i början av karriären år 1988. Här tillsammans med tv- och radiokollegan Fredrik Grundel.
Lotta Bromé i början av karriären år 1988. Här tillsammans med tv- och radiokollegan Fredrik Grundel.

Så lever Lotta Bromé i dag: Först tvekade jag för familjens skull

Under fem år efter att hon lämnat public service-kanalen låg Lotta Bromé lågt, men för drygt ett och ett halvt år sedan kom vändningen.

Annons

I februari 2022 blev hon kontaktad av den kommersiella radiokanalen Mix Megapol för första gången. Hon trodde att de skulle erbjuda henne ett jobb som producent. Något lågmält i bakgrunden kanske? Men till hennes stora förvåning ville de prata om att ge henne ett alldeles eget på program.

Trots det fina erbjudandet tvekade Lotta länge innan hon tackade ja. Ärrad av hur den sista tuffa Sveriges Radio-tiden påverkat henne och hennes familj.

– Sen hade vi flera möten i hemlighet. Mix Megapol berättade hur de tänkte, efter det tog jag fram ett förslag som vi utvecklade tillsammans. Egentligen vill jag säga att jag inte tvekade, men det gjorde jag. Jag hade farit ganska illa av vad jag och min familj utsattes för den där hösten, säger hon i intervjun med tidningen.

Lotta Bromé och programledarkollegan Henrik Olsson blev år 2006 föräldrar till den gemensamma dottern Bonnie Tora Henriksdotter Bromé. Det gemensamma föräldraskapet är en vänskapslösning. Vid tidpunkten hade Henrik nämligen precis kommit ut som gay och Lotta var förlovad med flickvännen Jessica Karlsson.

I dag är hon lycklig på den nya arbetsplatsen och stolt över den eponyma radioprogrammet Lotta Bromé, som inte bara gör succé utan också växer sig större.

Vi konstaterar att hon är glad över beslutet att tacka ja till erbjudandet – och över att ha återvänt till rampljuset!

Lotta Bromé, dottern Bonnie och Henrik Olsson tillsammans på röda mattan år 2019.
Lotta Bromé, dottern Bonnie och Henrik Olsson tillsammans på röda mattan år 2019.
Annons