Video: Svenska programledarna då och nu
0:49

Efter reklamen: Video: Svenska programledarna då och nu

(0:49)

Slå på ljud

Omkring millenieskiftet gick det knappt att slå på SVT utan att se Henrik Olsson i rutan. Han var programledare för populära musikprogrammet Voxpop, men också program som Jupiter, Sommarkåken och Nöjesnytt. 2001 höll han i Melodifestivalen tillsammans med kollegan Josefin Sundström, och de två var då de allra yngsta att någonsin leda det stora direktsända spektaklet.

Henrik Olsson var programledare för Jupiter 2000.

Foto: TT.

Men efter framgångarna i SVT försvann Henrik Olsson allt mer från tv-rutan – i stället var det radion som fick hans fulla fokus. I över 25 år har han jobbat på Sveriges Radio, och gjort olika program och dokumentärer. Länge sände han Morgon i P4 Stockholm – fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan. Men efter många år valde han att sluta med det. I en intervju med QX 2020 berättade han om beslutet att skala ner det till en dag i veckan.

Jan Boklövs hälsokamp – lämnade Sverige efter karriären

– Det var för slitsamt, säger han. En morgon i veckan räcker, sa Henrik Olsson till tidningen.

Han producerar också olika musikdokumentärer som sänds på kanalen. Sedan 2020 är han också kanalproducent på P4 Plus – och har valt en mer tillbakadragen position i mediesfären.

Barn tillsammans med Lotta Bromé

2006 blev Henrik Olsson föremål för många tidningsrubriker, när han gick ut och berättade att han var pappan till Lotta Bromés barn. I samband med det kom Henrik också ut som homosexuell.

– Tidningarna luskade ut att det var jag som var pappan till Lottas barn och så skrev de att jag levde med en kille. Men annars har jag aldrig riktigt behövt komma ut. Dels var jag ihop med en kille i fem år som inte ville att jag skulle komma ut, jag fick helt enkelt inte eftersom han själv satt i garderoben. Dels är det aldrig någon journalist som frågat, men när Lotta och jag skaffade barn så kom det ju fram, har Henrik Olsson berättat för QX.

Jennifer Brown försvann från rampljuset – här är hon i dag

I dag har dottern Bonnie hunnit fylla 16 år, och de två radioprofilerna har fortfarande en fin vänskapsrelation och firar högtider ihop, tillsammans med sina respektive. Henrik är gift med 18 år yngre partnern Oskar Målevik, som bara var 19 år när de två började dejta. Men åldersskillnaden har aldrig varit ett problem för paret.

– Oskar är otroligt mogen och flyttade hemifrån när han var 16. Han är uppväxt i en pingstfamilj vilket inte gjorde det så lätt för honom att komma ut som gay, och han har startat eget företag och öppnat konditorier. Han är på många sätt mer livserfaren än vad jag är. Vi har väldigt roligt varje dag, vi är verkligen en bra match.

Oskar Målevik och Henrik Olsson 2022.

Foto: Karin Törnblom/TT
Se också: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
1:20

Efter reklamen: Se också: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

(1:20)

Slå på ljud
Mest läst