Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Malou von Sivers mörka familjehemlighet

15 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografBYRMO CAROLINA/Aftonbladet
TV4-profilen Malou von Sivers bar länge på en mörk familjehemlighet – men till slut bestämde hon sig för att berätta.
I Sommar i P1 berättade programledaren om sin pappas våld, och om skammen och skulde hon kände.
– Man anpassar sig, det blir en normalitet, säger hon till Aftonbladet.
Annons
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"Brand logo
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

I 16 år var Malou von Sivers programledare för Malou efter tio på TV4 – ett program där hon ofta intervjuade människor som delade med sig av sina tuffa livsöden och traumatiska erfarenheter. Men det många inte vet om är att Malou själv också har mörka familjehemligheter som har tyngt ner henne och påverkat hennes liv.

Det var när programledaren höll sommarprat i Sommar i P1 2016 som hon för första gången tog bladet från munnen och berättade att hon under uppväxten fått utstå våld från sin pappa.

– Varför stängde du in oss i förrådet så att mamma inte skulle höra vad som pågick? Bara för vi inte hade ställt skorna intill varandra. Eller hängt upp jackorna ordentligt. När jag var liten trodde jag att alla barn fick stryk om de trampade på mattfransarna, råkade göra fotspår i det nykrattade gruset eller råkade tappa en gaffel, sa hon i radiosändningen.

Annons

Nu är Malou von Sivers aktuell med en bok, relationsdramat Hon som hade allt. Under processen med boken har hon valt att använda sig av sina egna erfarenheter.

– En fråga som jag har återkommit till är vad skam och skuld gör med familjer, tystnaden det skapar. I min familj när jag växte upp, vi släppte nästan inte in några människor. Det var ganska slutet. Vår pappa var väldigt sträng och hård och det var som outtalat att ”Det här pratar man inte om med andra”, och jag trodde att det skulle bli värre om jag berättade för någon, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Malou om tystnadskultur: ”Laddat”

Malou konstaterar att hon under uppväxten insåg hur stark tystnadskulturen var i hennes familj, och TV4-profilen har även under tiden med Malou efter tio fått höra hur andra påverkats av samma sak. Därför bestämde hon sig för att hantera det laddade temat i sin nya bok.

– Jag har i Malou efter tio återkommit till ämnet psykisk ohälsa och även självmord, och jag har till och med fått pris av organisationen Suicide Zero för det. Jag träffade en person som berättade att de hade varit tre barn i hennes familj och den yngsta hade tagit sitt liv, och hon sa: ”Vi pratar aldrig om det, mina föräldrar tog bort vartenda fotografi”. Och det är ju ett antal år sen, men jag skulle säga att det fortfarande är så laddat med självmord. Så jag bestämde mig för att skriva om hur en tystnadskultur påverkar alla i en familj livet ut om man inte gör något åt det, säger hon till tidningen.

Malou von Sivers på sin bokrelease.
Annons